Linkovi

Lajčak: Referenduma u RS neće biti


Miroslav Lajčak, nekadašnji Visoki predstavnik BiH, ministar vanjskih poslova Slovačke
Miroslav Lajčak, nekadašnji Visoki predstavnik BiH, ministar vanjskih poslova Slovačke

Pored plana i rasporeda redovnog skupa ministara inostranih poslova EU u Briselu, situacija u BiH nametnula se zbog nedavnih zbivanja, a posebno najave referenduma u Republici Srpskoj.

Referenduma neće biti jer nije legalan, tvrdi nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Miroslav Lajčak, podsjećajući kako je Milorad Dodik pre četiri godine u Banja Luci drugačije obećao.

O čemu god da planiraju razgovarati evropski ministri, kao danas o situaciji na sjeveru Afrike i migracijama, BiH je lošim vijestima izborila mjesto na agendi sastanka.

Na pitanje da li, na nesreću, iz BiH dolaze samo loše vijesti, visoka predstavnica EU Federika Mogerini je rekla: :

"Ne, ponekad iz BiH imamo dobre vijesti i nadamo se da ćemo se tome uskoro opet vratiti. Danas BiH nije na zvaničnoj agendi, ali se nadam da će proces da napreduje, da će da napreduje rad na reformskoj agendi. To je prioritet za stanovnike BiH i to zahtijeva jedinstvo svih BiH vlasti. Svih. Nadam se da svi oni mogu da pokažu odgovornost prema svome narodu u ove teške dane."

Komesar za proces proširenja Johanes Han je bio konkretniji. Čim je čio za referendum, prihvatio se telefona.

"Prošlog ponedjeljka sam nazvao predsjednika Dodika da jasno ukažem na posljedice takvog referenduma, koji definitvno nije prihvatljiv i shvatio sam da je on razumio kako je primaran cilj bio stvaranje svijesti o problemu. Ali još jednom, ključno je jačanje BiH, i posebno implementacija reformske agende i definisanje mehanizma pregovaranja i saradnje sa EU, a to bi trebalo da je u interesu svih dijelova BiH", istakao je Han.

A najkonkretniji je danas bio nekadašnji Visoki predstavnik, ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

"Što se tiče odluke parlamenta Republike Srpske u vezi referenduma, ta odluka je loša i neprihvatljiva iz više razloga. Prvo, iz pravnog razloga. Nije moguće da entitet odlučuje o institutcijama na državnom nivou. Neprihvatljiva je politički jer jedini način kako da se rešavaju stvari u BiH je u dijalogu, a ne preko jednostranih poteza. I neprihvatljiv je moralno, jer smo se 2011. s gospodinom Dodikom koji je tad već razmišljao o referendumu dogovorili, a to je bila visoka predstavnica EU (Ketrin) Ešton i ja sam bio prisutan, da to nije pravi način. EU je ponudila (BiH) strukturni dijalog za pravosuđe koji deluje, pa ako Republika Srpska ili neko drugi ima neki problem, onda to treba da se preko tog dijaloga rešava. EU poštuje svoju obavezu i taj dijalog se nastavlja, međutim Dodik je odustao od svoje obaveze i traži ponovo referendum. To je, kao što sam rekao, neprihvatljivo. To sigurno neće da se desi".

Ako ima dobre vijesti danas iz Brisela, ona je očito i na sreću, da zemlja nije do kraja prepuštena performansima domaćih autora i ako je suditi po ovdašnjem raspoloženju, uprkos svemu, neće se lako odustati od plana da se od nje načini ozbiljan projekat.

XS
SM
MD
LG