Linkovi

Fejt: "Iznenadjujuća" Tadićeva izjava


Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Piter Fejt (arhivski snimak)
Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Piter Fejt (arhivski snimak)

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu, Piter Fejt, danas je članovima Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta u Briselu izlagao gledišta o trenutnim kosovskim prilikama. Tom prilikom iskazao je iznenadjenje porukom predsjednika Tadića da će bilo kakva promjena postojećeg stanja na terenu značiti prekid dijaloga sa Prištinom.

Specijalni predstavnik Unije za Kosovo je ovo izjavio tokom redovnog podnošenja izvještaja Spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta - po njemu, nisu vlade te koje će odredjivati realno stanje na terenu, već sami gradjani.

"Veoma žalim zbog poziva na bojkot kakvi dolaze iz paralelnih struktura i od strane paralelnih gradonačelnika na sjeveru Kosova. Smatram da to nije od pomoći, jer je suprotno stavu EU, sa čim se, vjerujem, slažete. Želim takodje reći da izjava predsjednika Tadića na samitu OEBS-a da će svaka promjena realnosti na terenu značiti kraj dijaloga sa Prištinom, za mene djeluje iznenadjujuće, jer mislim da realnost na terenu odredjuju gradjani, a ne vlade...", istakao je Fejt.

Demokratske promjene, ukoliko su rezultat opredjeljenja gradjana, ne smiju biti ometane od strane vlasti, prenio je specijalni predstavnik za Kosovo stav EU, vjerujući da na sjeveru Kosova ima onih koji bi se uključili u nove političke stranke, što im se mora i omogućiti.

Fejt priznaje da je dio kosovske svakodnevice i visok nivo organizovanog kriminala, ukazujući da je to, na žalost, boljka od koje boluje cijeli region.

"Ne treba dramatizovati stvari - riječ je o fenomenu koji nije svojstven samo Kosovu, i, nažalost, može se vidjeti svuda u regionu. Na Kosovu je i evropska misija za provodjenje zakona, koja ima gotovo 2 hiljade medjunarodnog osoblja koje se svakodnevno bavi ovim problemom, nadgledajući i savjetujući sudije i policiju. Iako je činjenica da sudstvo hitno treba osnažiti, postoji odredjeni progres na ovom polju..."

Konačno, Fejt je poručio kako se ne može bježati od činjenice da kada se govori o mogućnosti da i Kosovo, kao i ostatak regiona, dobije bezvizni režim, tada iz Evrope stižu dijametralno suprotne poruke - jednom se čuje jedna izjava nekog od evropskih ministara unutrašnjih poslova, drugi put sasvim suprotna isjava nekog od evropskih komesara - jasno je da su stvari komplikovane i da je riječ o osjetljivom pitanju za države članice Unije - jasno je to i u regionu, i, baš zbog toga, tvrdi Fejt, iz evropskog pravca moraju stizati usaglašene poruke.

XS
SM
MD
LG