Linkovi

EU EOM: Podrška "Srpske liste" protivkandidatu nesvakidašnja odluka


Klokot, Kosovo

Izborna posmatračka Misija Evropske Unije ( EU EOM ) pozitivno je ocenila sprovođenje drugog kruga lokalnih izbora za predsednike 19 kosovskih opština koji je održan 19. novembra. Glavni posmatrač ove misije Alojz Peterle ocenio je podršku Srpske liste svom protivkandidatu na izborima u Klokotu nesvakidašnjim događajem.

Prezentujući preliminarne nalaze Izborne posmatračke misije Evropske unije za drugi krug izbora za gradonačelnike, šef ove misije Alojz Peterle rekao je da je konkurencija na ovim zborima bila veoma jaka, ali da su kampanje vođene u pretežno mirnoj atmosferi i da su kandidati bili u mogućnosti da kako je kazao slobodno iskažu svoje poruke.

“Na dan izbora, EU EOM je posetio 292 biračka mesta. Otvaranje biračkih mesta i glasanje bili su uglavnom mirni i obavljani su u redu. Brojanje je obavljeno uglavnom na transparentan i efikasan način. Međutim, potrebno je pozabaviti se nekim važnim aspektima procesa glasanja i prebrojavanja kako bi se poboljšali budući procesi na dan izbora“, rekao je Peterle.

Po rečima Peterlea atmosfera u većinski srpskim opštinama u kojima je održan drugi krug izbora Partešu i Klokotu bila je polarizovana, ali bez većih incidenata. U Partešu su kako kaže predstavnici oba kandidata za predsednika opštine optuživali jedni druge za kontinuirane akte kupovine glasova i vršenja pritiska na njihove pristalice. Komentarišući to što je Srpska lista nekoliko dana pre izbora podržala svog protivkandidata Peterle je kazao da se radi o nesvakidašnjem slučaju koji je doveo do toga da građani nisu znali za koga da glasaju.

“U mom ne tako malom iskustvu u posmatranju izbora u različitim zemljama, ja se ne sećam da je ovakva promena odrađena u zadnji čas ili neposredno pred izborni dan. Ovo bi moglo da izazove i tehničke probleme jer se promeni kontekst, zbunjuju se ljudi u glasanju. Odjednom, imamo dva kandidata za istu listu, za isti politički subjekat“, kazao je Peterle.

Izborna posmatračka Misija Evropske Unije imala je na dan izbora više od 70 posmatrača širom Kosova iz 25 zemalja članica EU i iz Norveške i Švajcarske. Ova Misija će ostati na Kosovu radi praćenja procesa u Centru za prebrojavanje i rezultate i praćenja rešavanja bilo kakvih žalbi i predstavki, sve do potvrđivanja konačnih rezultata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG