Linkovi

Neizvesna sudbina komesarijata za proširenje


Sedište Evropske komisije u Briselu

Kako će izgledati Evropska komisija nakon izbora Žan Klod Junkera i da li će imati prostora za komesara za proširenje, još uvijek je stvar kalkulacija i stava evropskih članica.

Protekla sedmica će ostati upamćena po tome da je, prvi put u svojoj istoriji, Evropski parlament imao priliku da iskaže mišljenje i odluči o jednoj od ključnih pozicija administracije Unije. Većinom glasova parlamentaraca potvrdjen je Žan Klod Junker za narednog predsjednika Evropske komisije.

Predsjednika Evropske komisija sada ima, uskoro će biti poznata imena najmanje četvorice novih komesara, koliko ih je danas na listi kandidata evropskih država. Ipak, čini se da će trebati da se čeka septembar i konačna lista komesara ali i komesarijata koji će činiti narednu evropsku vladu. Sasvim logično, nameće se pitanje - šta će biti sa komesarijatom za proširenje?

Novi predsjednik Komisije je najavio ono što je već dobro poznato - u narednih pet godina, mandatu nove Komisije, neće biti prijema novih članica. Biće pregovora - CG će nastaviti sa završnim pregovorima, Srbija bi do kraja godine mogla otvoriti neka poglavlja, Albaniju čekaju skrininzi, a BiH i Kosovu su ostavljeni na staranje Delegaciji EP za BiH i Kosovo.

Sve to, prema izvorima bliskim odlučivanju, navodi barem dvije moćne evropske države da agituju za ukidanje Komesarijata za proširenje. Kandidati bi bili prebačeni Evropskom servisu za spoljne poslove, dok bi se sadašnji komesarijat bavio samo istočnim susjedstvom. Ipak, odlazeći komesar za proširenje Štefan File je optimista.

"Nisam siguran da bi se uspjeh svakog od evropskih komesara trebao mjeriti brojem država koje se pridružuju EU u vrijeme njegovog mandata. Snažno vjerujem da je prava mjera uspjeha to koliko je naša politika kredibilna, koliko država je uključeno u ozbiljne priprema za pristupne razgovore i koliko država, koje trenutno iz bilo kojeg razloga ne smatramo danas kandidatima, je pred evropskim vratima. Ovdje, naravno, govorimo o istoku Evrope - države koje, prije ili kasnije, žele da imaju evropske perpektive. U takvim okvirima, očekujem veoma uspješan naredni mandat komesara za proširenje".

Nije daleko od istine da bi ukidanje komesarijata za proširenje dao lošu političku poruku onima koji bi željeli u Uniju koju, sa druge strane čeka toliko izazova da lako mogu preživjeti bez jednog od komesara.

XS
SM
MD
LG