Linkovi

EK: Spor ekonomski oporavak


Evropski komesar za finansije Oli Ren
Evropski komesar za finansije Oli Ren

Ekonomije većine evropskih država još uvijek pokazuju teškoće i prvobitna predvidjanja snažnog rasta naredne godine sada se svode na skromne okvire, rekao Oli Ren

Evropski ekonomski oporavak će biti spor i bolan, ukazao je danas komesar za finansije, Oli Ren, analizirajući rezultate ekonomije evropskih članica i predvidjajući ekonomske tokove do kraja godine.

Iako je evropska ekonomija u drugom kvartalu ove godine bilježila rast od 0, 3 odsto, ekonomski eksperti na očekuju da će se taj trend nastaviti do kraja godine. Prije su skloni planiranju stagnacije, koja, prema prvom čovjeku evropske vlade zaduženom za finansije Oliju Renu, ima pozitivne predznake.

"U Evropi uopšte, rast bilježi pozitivne predznake u drugom kvartalu ove godine a i povjerenje je u usponu. Domaće potrebe rastu, uključujući i investicije. Drugo, u slučaju onih evropskih država koje su proteklih godina imale duboke budžetske deficite, izvoz sada snažnije učestvuje u ukupnom rastu. Na globalnom planu, ekonomije u razvoju koje su prethodnih godina biježile ozbiljan rast, sada napreduju usporeno, dok napredne svjetske ekonomije u posljednje vrijeme ponovo grabe čvrsto tlo pod nogama.".

Ovo bi trebale biti dobre osnove za rast od nešto više od 1 posto kakav se predvidja naredne i godine iza. Još važnije, poslovno i povjerenje tržišta pokazuje ozbiljan uspon, što bi trebala biti garancija uspješnih godina pred članicama eurozone, ali i ostatka Unije. Uz čvrste pokazatelje ekonomskog rasta Njemačke i Austrije, snažan korak naprijed čine ekonomije Latvije i Litvanije, dok se očekuje da će i Grčka, nakon šest godina recesije, konačno krenuti putem oporavka...

"Grčka ekonomija će ove godine još uvijek da bilježi smanjene rezultate, ali je ove godine bio snažan pozitivan rezultat turizma koji je ostavio traga na ukupan razvoj. Povećan izvoz, turizam i investicije se očekuju posebno tokom naredne godine", rekao je Ren.

Očekuje se da će naredne godine samo dvije evropske zemlje biti i zvanično u recesiji- Kipar i Slovenija.
XS
SM
MD
LG