Linkovi

EU za mirnu tranziciju u Egiptu


Zastava EU ispred sedišta Evropskog saveta u Briselu
Zastava EU ispred sedišta Evropskog saveta u Briselu

Pred sutrašnji samit evropskih šefova država ili vlada u Briselu, sasvim je jasno da će planirane teme- energija i inovativnost- pasti u drugi plan. Situacija na sjeveru Afrike, posebno u Egiptu, traži od Evropljana jasan i glasan odgovor. Za sada se iz ovog pravca čuju pozivi za okončanjem nasilja i što bržim demokratskim promjenama.

Vjeruje se da će sutra lideri potvrditi ono što su početkom sedmice poručili njihovi ministri vanjskih poslova- nasilje mora stati, a u Egipat mora doći demokratija, uvjeren je čak i inače uzdržani šef evropske vlade.

”Ovoga trenutka u Egiptu nema demokratije- mi zato pozivamo na mirnu tranziciju. Nije naša uloga da govorimo Egipćanima šta treba da čine, ali treba da bez ustezanja ponavljamo sve naše principe i da se nadamo mirnoj tranziciji i garancijama da će se uspostaviti pluralistička demokratija”, kazao je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

“Predložićemo evropsku liniju akcije- želimo da na najbolji i najefikasiniji način podržimo i pratimo brzu tranziciju. Nije riječ samo o našem geografskom susjedu, već i sa nama dijeli zajedničke vrijednosti, kako bi smo dali oblik široj zajednici”, naglasio je predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuj.

Pred evropski samit parlamentarci pozivaju Uniju da učini više. Tačnije, iskoristi priliku i svojom inicijativom i angažovanjem u Egiptu popuni prazninu nastalu uzdržavanjem i ostatka svijeta da zagazi na egipatsko tlo i uzme učešća u tranziciji kakvu traže Egipćani. Strah od fundamentalista ne smije biti opravdanje za nečinjenje, poručili su parlamentarci evropskim liderima.

XS
SM
MD
LG