Linkovi

Skok evra posle pomoći Irskoj


Vrednost evra skočila pošto je odobrena finansijska pomoć Irskoj

Euro zona je tokom vikenda povukla poteze koji bi trebali zaustaviti bankrot država u svome sastavu i spasiti euro. Dogovoren je paket pomoći Irskoj što se, kažu podaci sa tržišta novca, pozitivno odrazilo na euro.

Ministri finansija euro zone, uz društvo ostatka Unije su se sporazumjeli - Irska će dobiti 85 milijardi eura finansijske podrške, po kamati od 5,8 odsto, što je nešto više od kamate kakvu plaća Grčka, ali, tvrde na irskoj strani, riječ je o istim uvjetima s obzirom da je njihov rok otplate nešto duži i iznosi 7 i po godina. U svemu tome, predstavnici vlasti u Dablinu tvrde kako su prošli nabolje što se moglo, s obzirom da su kamate kakve bi dočekale Irsku na finansijskom tržištu oko 9 odsto.

Četvorogodišnji paket oštrih mjera štednje, skrojen u Irskoj, prihvaćen je u cjelosti što Ircima daje povoda da tvrde kako im sa evropskim i parama Medjunarodnog monetarnog fonda nije došla i prinudna uprava.

"Treba imati na umu u vezi sa ciljnim deficitom da su cifre kakve je predočila irska vlada prihvaćene od svih strana - drugim riječima, po planu kakav smo predočili, ukupna korekcija irskog budžeta mora biti 15 milijardi eura. Te su cifre dogovorene programom štednje irske vlade. Faktički potvrdjeno je ono što je predložila vlada - ništa nam nije nametnuto, i prepoznato je da je prijedlog Dablina najbolji za irsku ekonomiju", ističe irski ministar finansija, Brajan Lenihan.

Praktično, Ircima će odmah biti isplaćeno 10 milijardi eura kako bi kratkoročno stabilizovali banke. Potom slijedi suma od narednih 25 milijardi za dodatne bankarske potrebe. Najveći dio novca, 50 milijardi eura odlazi irskoj vladi za pokrivanje troškova, od dnevnih do potreba četvorogodišnjeg stabilzacijskog plana, koji bi Irsku, nakon tog perioda trebao dovesti u granice deficita od tri posto od bruto nacionalnog dohotka.

Medjutim, ostaje pitanje kako će se za tako kratko vrijeme uštedjeti cijelih 15 milijardi eura, kada je, u okviru usvojenog plana, dužna iz vlastitog džepa uložiti gotovo 18 milijardi eura u spasavanje banaka. Pet milijadi će biti povučeno iz novčanih rezervi dok će ostatak novca biti isplaćen iz nacionalnih penzionih rezervi?

Jedan od odgovora je povećanje taksi i veći upliv novca u penzioni fond, a jedini način za to je produžetak radnog vijeka Iraca: tako će do 2014. godine minimalna starosna granica za penziju biti 66, a 2021. godine 67 godina. Sasvim razumljivo da je to izazvalo i izazivaće proteste običnih Iraca, dok evropski finansijski vrh tvrdi da je riječ o dobrim i potrebnim mjerama.

"Stvarajući čvrste osnove irske ekomomoije, ovaj program se oslanja na tri stuba: prvi je trenutno jačanje bankarskog sektora, drugi ambiciozno fiskalno prilagodjavanje kako bi se postigla fiskalna održivost, uključujući i smaneje previskog deficita do 2015. godine. Konačno, treći stub su snažne reforme, posebno tržišta rada, koje će omogućiti održiv rast, dajući tako i podršku ekonomiji i boljem socijalnom položaju svih stanovnika Irske", kaže premijer Luksemburga i predsjednik uro-grupe, Žan-Klod Žunke.

U svakom slučaju, prvi znaci na finansijskom tržištu su ohrabrujući - euro je stabilan, a irske akcije su već u ponedjeljak skočile za oko 17 odsto.

XS
SM
MD
LG