Linkovi

Grčkoj i zvanično odobrena pomoć


Prazan tržni centar u Atini
Prazan tržni centar u Atini

Posle višemesečnih pregovora sa evropskim susedima, Grčka je i zvanično obezbedila novi zajam u iznosu od 170 milijardi dolara, što je drugi paket pomoći toj zemlji u poslednje dve godine.

Premijer Luksemburga Žan Klod Junker rekao je da će prva rata od više od 51 milijardu biti isplaćena vladi u Atini u nekoliko delova. Pomoć, uz dogovor sa privatnim kreditorima o otpisu 142 milijarde duga Grčkoj, trebalo bi da spreči bankrot zemlje i obezbedi finansiranje njene vlade do 2014. godine.

Junker je istakao da je reč o jedinstvenoj prilici za Grčku koja nije smela da bude propuštena, te da vlasti moraju da zadrže čvrstu odlučnost u sprovođenju mera štednje, koje su usvojene kako bi se smanjio budžetski deficit.

Prvi deo zajma trebalo bi da bude iskorišćen za dokapitalizaciju grčkih banaka, koje su otpisale dug vladi, kao i za finansiranje državnih troškova do kraja juna. Nemačka kancelarka Angela Merkel je tokom jučerašnjeg sastanka sa italijanskim premijerom Mariom Montijem u Rimu pozdravila ishod pregovora o grčkom dugu, naglasivši međutim da sve članice evrozone moraju sada da rade na poboljšanju svojih ekonomija.

XS
SM
MD
LG