Linkovi

Koliko je jaka zajednička evropska valuta?


Evropski zvaničnici već mesecima pokušavaju da razreše finansijsku krizu u koju je upala Grčka

Evropska drama oko traženja rješenja krize se nastavlja. Iz Brisela se sve glasnije čuju pozivi za uspostavljanjem evropskih akcija, koje bi kako vjeruju zvaničnici EU, mogle ubrzati izlazak iz krize. U medjuvremenu, krajem jula dogovorena pomoć Grčkoj čeka na političku potvrdu parlamenata država evrozone. Zbog toga iz Evropskog parlamenta upozoravaju da tržište, koje brojni evropski političari ignorišu, neće čekati dodajući da bi konačna cijena izlaska iz krize Grčke i cijele Evrope, mogla biti nemjerljivo viša.

Umjesto akademskog promišljanja šta nas je dovelo do krize, vrijeme je da se ona rješava konkretnim koracima, sve je jasnije i evropskim zvaničnicima, koji su sve ozbiljnije zabrinuti činjenicom da čak ni dogovoreni koraci ne mogu da se preduzmu jer im ne prethodi politička odluka. Tako najžešće žarište krize unutar evrozone, Grčka, još nije sanirana novom evropskom injekcijom jer se čeka na nacionalne parlamente članica evrozone da potvrde ranije dogovoren paket od 190 milijardi evra.

"Urgiram da vlade država članica i njihovi nacionalni parlamenti što prije usvoje zaključke šefova država ili vlada evrozone sa samita 21. jula ove godine. Sprovodjenje u djelo zaključaka je ključno za cijelu EU", apelovao je predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo.

Pitanje Grčke će se kako-tako riješiti, proći će kako-tako i ova kriza ali šta poslije? Kakvim instrumentima se boriti protiv budućih kriza i koliko je jaka gradjevina zvana zajednička evropska valuta? Teško da se može govoriti o njenoj snazi, upozorava predsjednik evrozone, ukoliko nije riječ o stvarnom zajedničkom prostoru jedinstvene monetarne politike. A to, opet, povlači za sobom ostala pitanja.

"Neće biti fiskalne Unije bez socijalne Unije, a govori se kako želimo jedinstvena fiskalna pravila svuda, bez želje da imamo jedinstvenu stopu minimalne plate svuda u Evropi, da nam ne trebaju minimalna zajedničke norme o otpuštanju radnika, minimalni standardi radničkih prava", rekao je predsedavajući Evrogrupe, Žan-Klod Junker.

Zato Brisel, suprotno stavu Pariza i Berlina, insistira na evropskim akcijama. Za njih je to put prema objedinjavanju evropskog prostora - za sada, onog finansijskog.

"Evropske akcije, u bilo kojoj formi da budu uvedene u tržište, biće praćene osnaženom finansijskom kontrolom, kao neodvojivim elementom, kako bi se izbjegle pogubnije situacije i osiguralo održivo javno finasiranje". izjavio je evropski komesar za finansije, Oli Ren.

Poput evropskih parlamentaraca, i prvi ljudi evrozone su uvjerenja da je francusko-njemački prijedlog o polugodišnjim skupovima šefova država ili vlada evrozone, u funkciji njene ekonomske vlade, a pod predsjedavanjem predsjednika Evropskog saveta - pucanj u prazno.

"Predsjednik Evropskog saveta Herman Van Rompuj, već predsjedava evropskim samitima dvadesetsedmice i nastaviće da predsjedava sastancima Evrogrupe, ali kredibilna evropska ekonomska vlada koja se sastaje samo dva puta godišnje, nikada neće uspjeti", zaključio je Junker.

XS
SM
MD
LG