Linkovi

Tusk i zvanično na čelu Evropskog saveta


Donald Tusk

Poljski premijer Donald Tusk danas je od Hermana van Rompuja preuzeo dužnost predsednika Evropskog saveta

Danas je, po prvi put u istoriji EU izvršena smjena na mjestu predsjednika Evropskog savjeta. Prvi ikada na toj funkciji, belgijski političar Herman van Rompuj odlazi, a na njegovo mjesto dolazi dosadašnji poljski premijer, Donald Tusk. Profili dvojice predsjednika govore da imaju samo jednu, najvažniju stvar zajedničku - vjeru u projekat EU. Sve ostalo je različito...

Van Rompuj, pozbat i po svojim haiku stihovima, je miran, sam za sebe kaže "sivi miš", kritičari su ga na izboru za prvog čovjeka Unije dočekali sa opisom: ima karizmu kao mokra krpa, izgled nižeg bankovnog službenika. Medjutim, njegova staloženost, mir i nenametljivost su doveli do brojnih sporazuma inače teško pomirljivih stavova evropskih lidera - kažu: njemu treba zahvaliti za unutar evropske sporazume, kao što su drugi krivi ako sporazuma nije bilo.

Tihi katolik, konzervativac, Van Rompuj od danas ide u penziju i, vjerovatno, u nove pjesničke avanture, dok njegov nasljednik, koji takodje dolazi iz konzervativne, katoličke sredine poljske manjine Kašuga, sve je prije nego tih. U svom revolucionarnom rodnom gradu Gdanjsku je rušio komunistički režim, kao premijer je od autsajdera Poljske napravio državu koja se poštuje i koja za rješavanje svojih ekonomskih problema nije uzela ni euro iz evropske kase. Jjedini do sada reizabrani poljski premijer, energičan, siguran on bi mogao biti toliko potrebno osvježenje...

"Ako zelite da naučite nesto o Evropi, tada je dovoljno da naučite nešto o Gdanjsku - moja četiri identiteta: ja sam iz Gdanjska, ja sam Kašuga, uz to ja sam Poljak, što je moj ključni identitet i ja sam Evropljanin i ponosan sam na to. Jer to je osnova modernog razmisljanja i osjećanja Evrope. Znate, ja sam optimista, jer, možda sve što Evropa treba danas je energija, optimizam, uključenost, vjera, a to je moja specijalnost. Naravno , ja nisam naivan - nakon što sam sedam godina bio poljski premijer, jednostavno ne mogu biti naivan. Naravno, imamo nove izazove, probleme, posebno, stanje unutar Evrope nije posebno dobro kao što je bilo prije deset ili dvadeset godina. Dovode se u pitanje osnovne vrijednosti, kao što je sloboda, u opasnosti je mir zbog veoma teške situacije u nasem susjedstvu na istoku i jugu. Ali ja sam dovoljno energičan i optimista i istinski vjerujem u Evropu, mislim da je to danas najvažnija stvar", poručio je Tusk.

"Donald Tusk je sin velike poljske nacije - od danas, on će se, kao otac, brinuti o našoj velikoj Uniji", naglasio je bivši predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompuj.

U svakom slučaju, u Briselu od danas pušu neki novi vjetrovi, vjetrovi promjena, a Unija danas ,jednostavno, plače za njima.

XS
SM
MD
LG