Linkovi

EU se uzdržava od osude Španije


Prošlo je više od 24 sata pre nego što se Evropska komisija oglasila o nasilju u nedelju za vreme referenduma o nezavisnosti u severnoj španskoj pokrajini Kataloniji, gde je više od 800 ljudi povređeno u nasilnoj akciji španske nacionalne policije i Civilne garde.

Današnje saopštenje nije prijalo katalonskim separatistima.

“Pozivamo sve relevantne protagoniste da veoma brzo pređu sa konfrontacije na dijalog" saopštila je EK. "Nasilje nikada ne sme biti instrument u politici", dodaje se u saopštenju.

Na ogorčenje secesionista, komisija je dodala poruku podrške španskom premijeru Marijanu Rahoju, navodeći da ima poverenja u njega da će moći da "upravlja teškim procesom, poštujući španski Ustav i prava građana".

'Unutrašnje pitanje"

Katalonski separatisti nadali su se da će brutalna policijska akcija koju je Madrid naredio protiv onih koji su pokušavali da glasaju na referendum koji španska vlada nije odoborila navesti evropske lidere da direktno intervenišu u njihovom rasplamsalom sporu sa nacionalnom vladom u Madridu.

Za sada nema mnogo nagoveštaja da Brisel želi da se umeša u krizu za koji neki strahuju da može da preraste u još veće nasilje ako katalonski separatisti realizuju svoje obećanje da će proglasiti nezavisnost Katalonije u roku od 48 sati. U saopštenju ponedeljak EK je navela "Za Evropsku komisiju, kao što je predsendik Junker više puta ponovio, ovo je unutrašnje pitanje Španije koje mora da se reši u skladu sa ustavnim poretkom te zemlje."

Civilna garda udaljava ljude od ulaza u sportski centar koji je vlada Katalonije odredila kao glasačko mesto
Civilna garda udaljava ljude od ulaza u sportski centar koji je vlada Katalonije odredila kao glasačko mesto

Analitičari navode da je nedeljno nasilje izazvalo zabrinutost širom EU i da evropski zvaničnici brinu da bi manifestacija sile španske nacionalne policije i Civilne garde mogla da dovede do rasplamsavanja radikalnog separatizma i u drugim zemljama. Istovremeno, lideri EU plaše se da bi njihova intervencija ohrabrila separatiste u drugim zemljama da od Brisela zatraže pomoć i podstakla pozive drugih potencijalnih secesionista - Flamanaca u Belgiji i Baskijaca u Španiji ili niza drugih u komplikovanom mozaiku nacionalnosti širom kontinenta koji teško može da podnese cepanje postojećih zajednica.

XS
SM
MD
LG