Linkovi

EU: Neizvestan dogovor sa Britanijom


Predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta, Žan Klod Junker i Donald Tusk sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom
Predsednici Evropske komisije i Evropskog saveta, Žan Klod Junker i Donald Tusk sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom

Evropski lideri nastavljaju razgovore o novom evropskom aranžmanu za Britaniju, dok se istovremeno sve članice upozoravaju da moraju poštovati evropske zakone i pravila Šengena

Gotovo očekivano, evropski lideri su briselski samit produžili i na treći dan kada se, konačno, očekuje dogovor po pitanju evropskog rešenja migracijske krize i novog aranžmana sa Velikom Britanijom. Kada je o migraciji riječ do sada je dogovoren novi samit sa Turskom koja je prepoznata kao ključ zaustavljanja migracijskog talasa, dok je neizvjesna sudbina novog evropskog aranžmana za Veliku Britaniju, čiji zahtjevi su od mnogih prepoznati kao kreiranje Unije po želji Londona.

"Sporazumjeli smo se da naš Zajednički plan akcije sa Turskom ostaje prioritet i moramo učiniti sve da on uspije. Zbog toga ćemo organizovati poseban sastanak sa Turskom početkom marta. Složni smo u tome da je neophodan evropski pristup pitanju migracije. Da bi smo to postigli, moramo da izbjegnemo bitku izmedju zagovornika različitih evropskih planova. To je besmisleno i stvara podjele medju Evropljanima. Nema dobre alternative sveobuhvatnom, evropskom planu", poručio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Predsjednik Evropskog savjeta naglašava da nije riječ o tome da se svi trebaju povinovati odlukama Brisela, već koordinirati medjusobno. Medjutim, a to posebno ističe, sve evropske članice moraju poštovati evropske zakone i djelovati u skladu sa pravilima Šengena. Vjeruje se da tu posebno kritiku upućuje Austriji koja je od danas uvela strogu kontrolu granice prema Sloveniji, takodje zemlji unutar šengenskog prostora i uspostavila dnevne kvote za podnošenje azila u toj zemlji i transfer migranata dalje prema Njemačkoj.

Kada je riječ o Velikoj Britaniji, evropski sporazum o ustupcima kakve ta zemlja traži u zamjenu za ostanak u Uniji, djeluje još uvijek prilično daleko. Ukoliko bi se udovoljilo Londonu, evropski radnici u toj zemlji, koji mahom dolaze sa evropskog istoka, bi izgubili jednak tretman sa domaćim - i to nije sve:

Britanci traže zaustavljanje ujedinjavanja Unije, kao i garancije za svoje finansijsko sjedište, londonski City, da neće izgubiti na značaju zbog činjenice da ne žele da prihvate euro kao nacionalnu valutu. Za mnoge, poput evropskih zelenih, Britanci i ovaj put traže previše, uzimajući od Evrope šta žele, a dajući što je manje moguće.

"Problem je izmedju Britanije i istočne Evrope. Za mene je nemoguće prihvatiti stvaranje " druge klase" radnika sa evropskog istoka. Za nas je to crvena linija i čekaćemo na sporazum kako bi smo ga ocjenili. Druga veoma važna tačka je da želimo snažnu Evropu. Suočavamo se sa migrantskom krizom, ratom u Siriji, suočeni smo sa veoma teškom situacijom sa Putinom, neriješenim izazovima globalnog zagrijavanja, i sve to pokazuje da moramo ostati zajedno snažni. To traži da Velika Britanija ostane unutar EU i na drugoj strani, da ne dozvolimo jednoj državi članici da koristi Evropu kao "švedski sto", istakla je Rebeka Harms iz evropskih zelenih.

Samit se nastavlja, a prema posljednjim prognozama, mogao bi se okončati sutra ujutro. Sa kakvim rezultatom, pokazaće sutrašnji dan.

XS
SM
MD
LG