Linkovi

EU: Proces razdruživanja početi što pre


Iako su dopuštali da se to može teoretski desiti, niko od evropskih zvaničnika nijje vjerovao da je to zaista i moguće - Britanci su jasno rekli: napuštamo EU! U Briselu su svi koji nešto znače u politici proveli besanu noć, prateći rezultate referenduma.

" Ne krijemo činjenicu da smo željeli drugačiji rezultat referenduma- jasno nam je koliko je ovo politički dramatično i nema mogućnosti da se predvide sve posljedice, posebno za Veliku Britaniju. Iako je riječ o istorijskom trenutku, nije vrijeme za histeriju. Mogu da uvjerim sve da smo pripremljeni za ovaj negativni scenario. Danas, u ime 27 evropskih lidera, mogu reći da smo odlučni da zadržimo naše jedinstvo kao 27. Za sve nas, EU je okvir naše zajedničke budućnosti. Uz ovo, neće biti ni zakonskog vakuuma- sve dok Britanija i formalno ne napusti Uniju, primjenjivaće se i u Britaniji evropski zakoni, prava i obaveze. Procedure izlaska iz Unije su jasne - kako bi smo razgovarali o tome, pozvao sam evropske lidere da se na marginama samita naredne sedmice sastanemo...a predložio sam im takodje da započenemo razgovor o našoj budućnosti. Istina je da su protekle godine bile najteže u našoj istoriji, ali se uvjek sjetim šta mi je otac govorio: ono što te ne ubije, čini te jačim", poručio je predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

"Ovo je težak trenutak za obje strane, moramo sada da vidimo naredne korake. Primili smo k znanju najavu britanskog premijera o ostavci u oktobru i zajedno ću sa kolegama iz ostalih evropskih institucija da razmotrim šta to tačno znači u svjetlu aktiviranja tačke 50 sporazuma o razdruživanju", rekao je predsjednik Evropskog parllamenta, Martin Šulc.

Jedino što sada evropski zvaničnici mogu uraditi je da od Londona traže da proces razdruživanja započne što prije, kako bi se skratilo vrijeme nesigurnosti. Vidno pogodjen odlukom Britanaca, predsjednik Evropske komisije, Žan Klod Junker kaže:

"Žalimo zbog ove odluke, ja lično sam veoma tužan zbog nje ali moramo da je poštujemo. Ovo je situacija bez primjera, ali smo ujedinjeni u odgovoru na nju. Unija zajedničkih vrijednosti, koja promoviše mir i dobrostanje njenih stanovnika, Unija od 27 država članica će nastaviti dalje".

Na provokativno pitanje britanske novinarke da li odlazak Britanije znači početak kraja EU, predsjednik Junker je tek bez riječi napustio pres konferenciju.

Premijer Italije Mateo Renci je poručio:

" Mi Italijani znamo šta znači biti odgovoran prema istoriji. Odgovoran prema istoriji ne znači biti odgovoran samo prema prošlom, već i prema budućosti, našoj djeci, koja traže više Evrope, Evrope koja će bolje da odgovori njihovim snovima i očekivanjima".

"Posljedice ove odluke sagledaćemo narednih dana, sedmica, mjeseci i godina. Šta će to tačno značiti, zavisiće od toga da li ćemo mi, preostalih 27 država članica EU, biti u stanju da se nakon britanskog referenduma suzdržimo od brzih i jednostavnih zaključaka, koji bi mogli da stvore samo nove podjele u Evropi", poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Evropa ne može biti ista kao prije, ljudi čekaju da EU reafirmiše svoje vrijednosti- slobodu, toleranciju i mir", naglasio je francuski predsjednik Fransoa Oland.

"Velika Britanija će se vjerovatno raspasti. Škotska je već odlučila da traži nezavisnost, a Sjeverna Irska ujedinjenje sa Irskom. Britanski premijer je već najavio ostavku, britanski konzervativci će se podijeliti. Dakle, riječ je o ogromnim posljedicama. Referendum u Velikoj Britaniji pokazao je pukotine u našem društvu. Važno je da se dodje do dugoročne ideje šta se želi od Evrope, a to se na prvom mjestu odnosi na demokratiju, odnosno zdravlje demokratije u Evropi, ne samo u evropskim inistitucijama, već i na nacionalnim nivoima. Ukoliko se u tome uspije Evropa će vjerovatno obnoviti ”razlog za postojanje”. U suprotnom, mislim da će evropski projekat biti u ozbiljnoj krizi", smatra Roza Balfur iz njemačkog Maršalovog fonda.

XS
SM
MD
LG