Linkovi

EU: Bregzit mora biti okončan do kraja 2020. godine


Šef evropskog pregovaračkog tima o Bregzitu Mišel Barnije na konferenciji za novinare u sedištu EK u Briselu, 20. decembar 2017.
Šef evropskog pregovaračkog tima o Bregzitu Mišel Barnije na konferenciji za novinare u sedištu EK u Briselu, 20. decembar 2017.

EU je objavila da tranzicijski period u procesu odlaska Velike Britanije iz EU ne može da traje duže od kraja 2020. dok se London nada da bi vrijeme prilagodjavanja moglo biti barem dvije godine nakon marta 2019. Za to vrijeme, Britanci će morati da poštuju sve evropske postojeće i zakone donijete u tom periodu.

Prošle sedmice se u foto-finišu zaključilo - pomak u pregovorima o Bregzitu je konačno načinjen i sada treba pripremati drugu fazu.

"Otvaranje druge faze pregovora o Bregzitu ne bi bilo moguće bez jedinstva 27-ce, angažovanja šefa evropskog pregovaračkog tima i konstruktivnosti britanske premijerke. Sada je vrijeme da se pripremimo i da od Velike Britanije dobijemo više jasnoće i detalja oko toga kako oni vide nastavak pregovora. Na osnovu toga treba da usvojimo smjernice i naredne godine započnemo drugu fazu Bregzita", rekao je predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

Da bi danas EK Savjetu uputila preporuke za vodjenje druge faze pregovora medju kojima, pored ostalog stoji da svi zakoni i standardi koji postoje u EU, bez izuzetka, moraju biti poštovani od strane Velike Britanije tokom tranzicijskog perioda koji stupa na snagu 30. marta 2019. u ponoć. Od tog trenutka će se ona smatrati trećom zemljom sa kojom je u toku tranzicijski period.

Iako je London izrazio očekivanje da će taj period trajati dvije godine, u Briselu su jasno naglasili - završiće se posljednjeg dana decembra 2020. godine.

"Naš stav, stav EK je da bi tranzicijski period trebao da traje maksimalno do 31. decembra 2020. jer je to takodje i kraj višegodišnjeg finansijskog okvira. Znam da gradjani, poslovna zajednica, države članice žele što više jasnoće u budućnosti kada je riječ o razdruženju, medjutim, sve pravne osnove, izmedju ostalog, i za tranzicijski period, proističu iz člana 50. Lisabonskog sporazuma", istakao je šef evropskog pregovaračkog tima o Bregzitu Mišel Barnije.

Danas je takodje naglašeno da bez kontrolisanog i "mirnog" razlaza Velike Britanije od ostatka EU neće biti ni tranzicijskog perioda. Jedno i drugo su u najužoj vezi, što predstojećoj drugoj fazi pregovora daje posebnu i težinu i važnost. Od političkih načela mora se preći na konkretna rješenja, reći kako će do u detalje funkcionisati "nevidljiva ali ipak postojeća" granica izmedju dvije
Irske, kakva će prava imati Evropljani koji žive na Ostrvu i koliko i na koji način će London isplatiti na ime preuzetih a neizmirenih obaveza prema evropskom budžetu, te kako će izgledati trgovinski i svi drugi odnosi kada Velika Britanija Evropljanima bude zemlja van evropskih granica i zakona.

XS
SM
MD
LG