Linkovi

EU: Izjave o ujedinjenju Albanije i Kosova neprihvatljive


Maja Kocijančič, portparolka komesara EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanesa Hana

Izjave o ujedinjenju Albanije i Kosova, odnosno o stvaranju "Velike Albanije"su neprihvatljive provokacije koje nisu u skladu sa politikom saradnje i gradnje dobrosusjedskih odnosa u regionu.

Sa čudjenjem i odbijanjem je u Briselu dočekana izjava albanskog premijera o tome da bi Albanija i Kosovo, u slučaju da EU nastavi da drži zatvorena vrata za integraciju Kosova, mogli da se ujedine "na klasičan način" ukoliko, kako je rekao, EU "nastavi da zatvara vrata integraciji Kosova".

U reakciji Evropske komisije se kaže da je budućnist cijelog Zapadnog Balkana u evropskim integracijama i da je to više puta potvrdjeno sa najvišeg evropskog nivoa- sa svoje strane, cijeli region je, uključujući i Albaniju i Kosovo, potvrdio svoje opredjeljenje tom putu, što podrazumjeva i odredjene obaveze i poštovanje evropskih standarda i principa.

"Opedjeljenje očito uključuje i dobrosusjedske odnose, regionalnu saradnju, pomirenje i vjerujemo da su u ovom kontekstu sve provokativne izjave jednostavno neprihvatljive," izjavila je portparolka Komesara za susjedstvo EU, Johanesa Hana, Maja Kocijančić.

Velikoalbanske ideje je odbacio i ministar vanjskih poslova Kosova i doskorašnji njegov premijer, Hašim Tači, koji tvrdi da su one ideje ne - prijatelja, već neprijatelja Albanaca. Ideja velike Albanije smišljena je u Srbiji i nema nikakve veze s Albancima, poručio je Tači u izjavi za medije u regionu, naglašavajući da su propale ideje Beograda o podjeli Kosova, te da će Srbija, prije ili kasnije, morati da prizna nezavisnost svoje bivše južne pokrajine.

XS
SM
MD
LG