Linkovi

Potraga za nestalima, najmanje 15 žrtava erupcije vulkana na Novom Zelandu


Spasilačke ekipe sa Novog Zelanda tragaju za telima stradalih na vulkanskom Belom ostrvu
Spasilačke ekipe sa Novog Zelanda tragaju za telima stradalih na vulkanskom Belom ostrvu

Spasilačke ekipe na Novom Zelandu planiraju da nastave potragu za dvoje nestalih u erupciji vulkana na Belom ostrvu, u kojoj je stradalo najmanje 15 osoba.

"Planiramo da nastavimo potragu, ali to nije još sasvim sigurno", rekao je načelnik policije na Novom Zelandu Majk Klement i objasio da ta potraga mora biti jako precizno i pažljivo planirana jer postoji rizik od još jedne erupcije vulkana.

Naučnici su upozorili da postoji opasnost od naknadne erupcije tokom vikenda, ali da se šanse vremenom smanjuju.

Vulkan Vakari na Belom ostrvu na Novom Zelandu
Vulkan Vakari na Belom ostrvu na Novom Zelandu

Ronioci se, kažu u policiji, suočavaju sa velikim rizicima jer tragaju za nestalima u "jedinstvenim i rizičnim uslovima" u vodi u kojoj je vidljivost od "nula do dva metra".

U erupciji vulkana na Belom ostrvu na Novom Zelandu u ponedeljak stradalo je najmanje 15 osoba, a više desetina je hospitalizovano u Australiji i Novom Zelandu. Neki od povređenih imaju ozbiljne opekotine.

Kada se erupcija desila, na Belom ostrvu je bilo 47 ljudi. Reč je o popularnoj turističkoj destinaciji. Većina turista bila je iz Australije, Britanije, Kine, Nemačke, Malezije, Novog Zelanda i SAD.

Zvaničnici Novog Zelanda kritikovani su jer su dozvolili posete Belom ostrvu iako je nekoliko dana pre erupcije bilo naznaka da je vulkanska aktivnost pojačana.

XS
SM
MD
LG