Linkovi

Vučić: Srbija nije u poziciji da drži pridike Turskoj zbog Kosova


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekuje predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, na početku njegove dvodnevne posete Srbiji, u Beogradu, 7. oktobra 2019.

Turska se, kada je reč o Kosovu, ponaša u skladu sa svojim interesima, ali kako je danas, posle razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, veliki korak je to što je Erdogan rekao da će Turska prihvatiti rešenje do kojeg dođu Srbi i Albanci.

Na konferenciji za medije održanoj posle razgovora dva predsednika, Vučić je rekao da je Turska na osnovnu svojih interesa priznala nezavisnost Kosova, ali da Srbija nije u poziciji da Turskoj deli packe i drži pridike zbog toga.

"Nismo mi bliži nego što su bliži Priština i Sarajevo, samo neću da budemo dalje od njih", istakao je Vučić govoreći o odnosima sa Turskom:

"Radimo sa Turskok na mnogo političkih projekata. A osnovni, definisao bih ga u jednom rečenici - naši odlični bilateralni odnosi, ali pre svega stabilnost na celom Balkanu, mir i verujem da zajedno za Turskom smo do sada uspevali da takve rezultate postignemo, i uveren sam da ćemo u budućnosti nastaviti istim putem", naglasio je Vučić.

Predsednici Turske i Srbije, Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić, na konferenciji za štampu u Beogradu, 7. oktobra 2019.
Predsednici Turske i Srbije, Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić, na konferenciji za štampu u Beogradu, 7. oktobra 2019.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao da će Turska nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u stabilnosti Balkana i da pokušava da pomogne zemljama regiona da probleme ostave za sobom i rade dalje. U tom kontekstu on je naglasio značaj početka radova na putu Beograd - Sarajevo i sve boljih ekonomskih odnosa dve zemlje:

"Upravo ste bili svedoci potpisivanja veoma važnih dokumenta u nekoliko oblasti - od odbrane, obrazovanja, nauke, do industrije i tehnologije. I ova dokumenta koja su upravo potpisana su dalje ojačala ugovornu osnovu naših odnosa", rekao je Erdogan.

Srpska lista dobila legitimitet

Konferencija za medije nije zaobišla ni pitanje upravo održanih izbora na Kosovu - komentarišući pisanje Jutarnjeg lista da zbog rezultata kosovskih izbora "Vučić trlja ruke", predsednik Srbije je odgovorio da bi trljao ruke da je postignuto kompromisno rešenje sa Albancima:

"Što se tiče Srba - oni su dobili potreban legitimitet za pregovarački proces. Čekaćemo formiranje vlade u Prištini i sa onima koje su Albanci izabrali mi ćemo da razgovaramo, i mi ćemo da pregovaramo. Nemamo po tom pitanju nikakav problem. I u skladu sa tim želimo da postignemo neki dogovor u budućnosti. Da li će to d abude lako ili ne - ja sam siguran da neće", izjavio je Vučić.

Predsednici Turske i Srbije, Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić, defiluju pored postrojene garde Vojske Srbije, u Beogradu, 7. oktobra 2019.
Predsednici Turske i Srbije, Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić, defiluju pored postrojene garde Vojske Srbije, u Beogradu, 7. oktobra 2019.

Turski predsednik Erdogan ostaje u dvodnevnoj poseti Srbiji, jer učestvuje i u radu trilateralnog samita Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine. Zbog tog sastanka je danas u Beograd doputovao i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG