Linkovi

Erdogan preti bojkotom američkih elektronskih uređaja


Turski predsednik obraća se okupljenima u Ankari povodom poslednjih američkih tarifa, Pool Photo via AP
Turski predsednik obraća se okupljenima u Ankari povodom poslednjih američkih tarifa, Pool Photo via AP

Predsednik Turske, Rečep Tajip Erdogan, zapretio je da će bojkotovati američke eletronske uređaje, kao odgovor na, kako je rekao, ciljani ekonomski rat koji SAD vode protiv njegove zemlje.

Diplomatski spor između dve zemlje doveo je i do ekonomske krize u Turskoj i rekordnog pada vrednosti turske valute, lire.

“Ukoliko imaju ajfon, tu je i Samsung. U našoj zemlji mi imamo Vestel”, rekao je Erdogan.

On je pozvao sve stanovnike da razmene svoje američke dolare za lire, kako bi ojačali valutu.

Vrednost turske lire pala je ove godine za 40 odsto, a u petak je zabeležen pad od 16 odsto, da bi ubrzo potom u ponedeljak pala za još sedam odsto, nakon čega je usledila blaga stabilizacija i rast za otprilike pet odsto.

Turska poslovne organizacije su u zajedničkom saopštenju pozvale vladu da uvede strožu monetarnu politiku kako bi se izborila sa trenutnom krizom. U saopštenju se dodaje i da bi Turska trebala da situaciju sa SAD razreši diplomatskim putem, kao i da poradi na poboljšanju odnosa sa ostalim većim trgovinskim partnerima, među kojima je i EU.

Turska centralna banka obećala je da će preuzeti sve neophodne mere kako bi stabilizovala ekonomsku situaciju i postarala se da sve banke dobiju potrebna sredstva. Sa druge strane, trgovci na svetskim berzama bili su zatečeni što banke nisu podigle kamatne stope što je po mišljenju mnogih ekonomista neophodan korak ka olakšavanju krize.

Američki predsednik Donald Tramp udvostručio je 10. avgusta tarife na uvoz čelika i aluminijuma iz Turske, kao odgovor na pritvaranje američkog pastora Endrjua Bransona, koji je u Turskoj optužen za špijunažu. Tramp je pritvaranje američkog pastora ocenio kao “sramotno”.

Bransonov advokat uložio je žalbu i zahtevao od suda da mu se ukine kućni pritvor i povuče zabranu putovanja. Ukoliko bude osudjen, Bransonu preti kazna zatvora od 35 godina.

XS
SM
MD
LG