Linkovi

Erdogan optužio američkog predsednika


Turski predsednik Erdogan govori na inauguraciji džamije u Merilendu, 2. april, 2016.
Turski predsednik Erdogan govori na inauguraciji džamije u Merilendu, 2. april, 2016.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je optužio američkog predsednika, Baraka Obamu, da ga je kritikovao iza ledja povodom pitanja slobode štampe tokom posete Vašingtonu protekle nedelje.

Erdoganova administracija je u širokim krugovima kritikovana za kršenje ljudskih prava, hapšenje novinara i preuzimanje nekoliko medijskih organizacija u zemlji. Dvojica lidera su se sastala iza zatvorenih vrata na marginama nuklearnog samita u Beloj kući.

Predsednik Obama je u petak izjavio da "bi postupci Turske prema štampi mogli da povedu Ankaru veoma opasnim putem". Američki lider je naglasio da je podvukao te zabrinutosti u razgovoru sa Erdoganom, koji je sa svoje strane u nedelju demantovao da su oni diskutovali o tom pitanju, rekavši da je predsednik Obama izneo pomenute komentare "iza njegovih ledja."

Erdogan je u intervjuu za CNN ustvrdio da Turska nikada nije učinilia ništa da ograniči slobodu izražavanja ili slobodu štampe.

Turski predsednik Erdogan je takodje, tokom jučerašnjeg posvećenja džamije u blizini Vašingtona, koju finansira Turska, optužio dvojicu američkih predsedničkih pretendenata da podstrekuju islamofobiju i to Donalda Trampa zbog apela da se privremeno zaustavi imigracija Muslimana u Sjedinjene Države i Teda Kruza zbog poziva na intenzivirane policijske patrole u muslimanskim kvartovima u Americi.

XS
SM
MD
LG