Linkovi

Erdogan vodi na turskim predsedničkim izborima


Prema preliminarnim rezultatima glasanja, turski premijer Redžep Tajip Erdogan ubedljivo vodi u prvom krugu predsedničkih izbora.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan, prema preliminarnim rezultatima glasanja, ubedljivo vodi u prvom krugu prvih neposrednih predsedničkih izbora, javljaju turski mediji.

U izveštajima se navodi da je prebrojano više od 50 odsto listića i da premijer ima preko 50 odsto glasova više od svog glavnog rivala - bivšeg šefa Organizacije islamske konferencije i zajedničkog predstavnika opozicije Ekmeledina Ihsanoglua, koji je na dalekom drugom mestu sa nešto više od 35 odsto glasova.

Posmatrači OEBS-a izjavili su za Glas Amerike da je glasanje u nedelju prošlo bez problema i da je bilo dobro organizovano.

Premijer Erdogan bi, ukoliko pobedi, mogao da nastavi svoju deceniju dugu političku dominaciju. U prošlosti, turski predsednici bili su ceremonijalne figure ali Erdogan je izjavio da će, ako bude izabran, menjati ustav i uspostaviti izvršno predsedništvo.

Verski konzervativci, koji su Erdoganove snažne pristalice, vide njegovu moguću pobedu kao najviše dostignuće na putu da promeni Tursku.

Ako ni jedan od kandidata ne osvoji apsolutnu većinu, drugi krug glasanja biće održan 24. avgusta.

XS
SM
MD
LG