Linkovi

Erdogan kritikuje ali prihvata odluku suda


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je da ne ceni odluku Ustavnog suda o ukidanju zabrane korišćenja Tvitera, ali da će se ipak povinovati presudi.

Građane Turske većinom raduje što će ponovo moći da koriste ovu popularnu društvenu mrežu.

Premijer Turske, Redžep Tajip Erdogan je na konferenciji za novinare u petak komentarisao odluku da se građanima Turske ponovo dozvoli pristup i korišćenje društvene mreže Tviter.

“Povinovali smo se presudi zato što je to odluka Ustavnog suda. Prosledili smo instrukcije našim prijateljima i sproveli druge akcije u skladu sa time. Ali ja ne cenim to”.

Erdogan je pre dve nedelje, pred ključne lokalne izbore, naredio blokadu društvene mreže pošto su se na Tviteru pojavili tonski snimci koji ukazuju na to da su on, njegovi bliski saradnici i porodica umešani u korupciju.

Vrhovni sud u zemlji je u sredu odbacio blokadu pozivajući se na kršenje slobode govora.

Građani Turske se slažu sa sudskom odlukom.

“Verujem da je uklanjanje zabrane tvitera pozitivan korak za Tursku i to je nešto što su borci za slobodu čekali. Odblokirali su ga i zahvaljujući vladavini zakona, ponovo možemo da pristupimo Tviteru”, kaže Dogukan Sert, stanovnik Ankare.

“Zabrana je bila sramota za ovu zemlju i ona je sada ukinuta. To je pozitivan korak u smislu ličnih sloboda, društvenih sloboda i prava ljudi na pristup informacijama”, smatra Ilija Zejbek iz Ankare.

Premijer Erdogan je iz istih razloga zabranio pristup vebsajtu Jutjub i za sada nema odluke da li će se i ta njegova odluka preinačiti.
XS
SM
MD
LG