Linkovi

"Epl" uložio milijardu dolara u kinesku firmu


Američki tehnološki gigant „Epl“ uložio je milijardu dolara u kinesku firmu „Didi Čušing“, koja pravi aplikacije za ponudu taksi usluga.

Ovaj bitan korak usledio je posle „Eplovih“ nesuglasica sa američkim vlastima oko programa za otključavanje „ajfona“, i u okviru priprema za posetu generalnog direktora kompanije Tima Kuka Kini kasnije ovog meseca.

Analitičari navode da „Epl“ ovim potezom želi da intenzivira učešće na svom drugom najvećem tržištu, kao i da ojača nedavnu inicijativu da unese raznovrsnost u svoju ponudu jer je prodaja njihovog najpopularnijeg proizvoda „ajfona“ po prvi put opala prošlog meseca. Akcije “Epla” ranije ove nedelje pale su za 2,4 odsto, a od kada je prijavljen prvi pad prodaje “ajfona” od pojavljivanja na tržištu, vrednost deonica opala je za više od 13 odsto.

Ova investicija je loša vest za najvećeg konkurenta “Didiju” - američku firmu “Uber”, koja neuspešno pokušava da pronađe svoje mesto na kineskom tržištu.

“Didi Čušing” već kontroliše oko 87 odsto kineskog tržišta, a sa novim prilivom finansija moći će lakše da plasira svoju ponudu na globalnom tržištu. “Didi” je takođe nedavno uložio 100 miliona dolara u “Lift”, najvećeg “Uberovog” konkurenta u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG