Linkovi

Epl pod istragom zbog poreza


Kompanija „Epl“ brani svoje izbegavanje plaćanja milijardi dolara poreza u SAD zahvaljujući stvaranju „ofšor“ filijala koje nisu ničiji poreski obveznici.

Izvršni direktor „Epla“ Tim Kuk, danas je pred senatskom istražnom komisijom objasnio da kompanija podmiruje sve svoje poreske obaveze u Sjedinjenim Državama, koje su prošle godine dostigle šest milijardi dolara.

Međutim, kongresni istražitelji kažu da bi kompanija dugovala još devet milijardi dolara da nije legalno iskoristila odrednice poreskog zakona koje su joj omogućile da pošalje velike iznose svog profita na „ofšor“ račune u Irskoj.

Kuk je objasnio da su pitanja „ofšor“ oporezivanja „vrlo složena tema“, ali da ne misli da je nepošteno ako kompanija smanji svoj američki porez korišćenjem takvih računa. Kongresna komisija je objavila izveštaj u kojem se navodi da tri kompanije sa sedištem u Sjedinjenim Državama nisu poreski obveznici u Irskoj, gde su registrovane, ali ni u Sjedinjenim Državama, u kojima je uprava tih kompanija.

Istražitelji navode da je filijala „Epla“ od 2009. do 2012. ostvarila prihod od 30 milijardi dolara, ali da nije platila porez nijednoj zemlji. Brojne velike multinacionalne kompanije sa sedištem u Sjedinjenim Državama pokušavaju da smanje porez prebacujući velike sume novca na „ofšor“ račune, a taj novac se oporezuje tek ako se vrati u Sjedinjene Države.

S obzirom na hronični budžetski deficit Sjedinjenih Država, to je rupa koju neki zakonodavci pokušavaju da zapuše. Svojevremeni predsednički kandidat, senator Džon Mekejn, izjavio je da „’Epl’ tvrdi da je najveći korporativni poreski obveznik u Sjedinjenim Državama, ali prema obimu i razmerama, on je takođe među američkim kompanijama koje najviše izbegavaju plaćanje poreza“.
XS
SM
MD
LG