Linkovi

EK: Epl da plati 13 milijardi eura


Evropska komesarka za tržišnu konkurenciju, Margret Vestager.
Evropska komesarka za tržišnu konkurenciju, Margret Vestager.

Danas je Evropska komisija odlučila - svjetski tehnološki gigant Epl mora na osnovu neplaćenog poreza na području EU da plati nevjerovatnih 13 milijardi eura. Ovo je najviša ikada odredjena kazna za izbjegavanje plaćanja poreza na području Unije, a odnosi se na period od dvadeset godina poslovanja Epla preko svoga centra u Irskoj, koja mu je nezakonito dala izdašnu poresku olakšicu.

Fantastičnih 13 milijardi eura plus kamate mora američka kompanija da plati za, kako je danas rečeno, sklapanje nelegalnog ugovora o poreskim olašicama sa irskom vladom i više od dvije decenije uživanja u tom poreskom raju. Odluka komisije se odnosi na period od 1991. do prošle godine, a sama istraga je počela 2013. godine. Danas, po zaključenju istrage, u Komisiji saopštavaju:

"Danas je Evropska komisija usvojila odluku da su poreske olakšice Eplu u Irskoj nelegalne. Odluke Irske su umanjile poreske obaveze te kompanije u periodu dužem od dvije decenije, kršeći tako evropska pravila o državnoj pomoći. Epl sada mora da vrati nazad novac od poreskih olakšica u visini od 13 milijardi eura plus kamate. Ova odluka šalje jasnu poruku - države članice ne mogu da daju nepoštene poreske olakšice kompanijama koje one izaberu. Nije važno da li su kompanije evropske ili strane, male ili velike", poručila je evropska komesarka za tržišnu konkurenciju, Margret Vestager.

Tehnološki gigant nije samo plaćao simboličnu taksu na svoj profit, već je i lažno prikazivao dobit koja je trebala biti oporezovana, tvrde u Komisiji, nakon trogodišnje istrage. Samo djelić profita je pripisan irskom sjedištu Epla, dok je najveći dio išao na tzv glavno sjedište, što znači da je kompanija plaćala veoma niske takse, tvrdi evropska komesarka.

"Dozvolite da vam to ilustrujem na jednoj od godina poslovanja kompanije - 2011. Apple sales int je ostvario profit od 16 milijardi eura. Manje od 50 miliona je pripisano irskom sjedištu. Ostatak je otišao gravnom sjedištu gdje nije plaćen nikakav porez. To znači da je te godine porez na dobit Epla iznosio 0,05 posto. Što znači da su za svaki milion zarade plaćali samo 500 eura poreza. Naredne godine je porez pao na 0,005 posto što znači da su za svaki milion profita plaćali taksu od samo 50 eura".

U Komisiji odbacuju optužbe da današnjom odlukom dokidaju do skora slabašnu irsku ekonomiju, kao i mogućnost da uprava Epla nije smatrala da takvim poslovanjem krši zakon. Pravila važe jednako za sve, kažu u Briselu, a ako neko traži pravnu sigurnost onda mora da bude siguran da je ugovor koji sklapa u bilo kojoj evropskoj državi u skladu sa evropskim pravilima.

"Kada bi porez na moja primanja bio 0,05 posto, pa onda još pao na 0,005 posto, ja bih imala osjećaj da moram još jednom da provjerim šta se to dešava sa mojom poreskom prijavom".

Epl najavaljuje žalbu, SAD razočarane odlukom

Izvršni direktor Epla Tim Kuk najavio je da će ta kompanija da podnese žalbu protiv današnje odluke Evropske komisije.

U Vašingtonu, portparol Bijele kuće Džoš Ernest rekao je da bi američki obveznici mogli da snose posljedice, zato što bi Epl mogao da odbije milijarde koje plaća Irskoj od poreza koji duguje Sjedinjenim Državama.

"Zabrinuti smo zbog jednostranog pristupa", poručio je Ernest i dodao da to podriva napredak koji je postignut sa Evropljanima da međunarodni poreski sistem bude fer i za obveznike i kompanije.

Američki Sekretarijat za pravosuđe ocijenio je da je odluka "nefer i suprotna pravnim principima."

XS
SM
MD
LG