Linkovi

Epilog lokalnih izbora u CG: Nezapamćene tenzije


Dva dana nakon burnih lokalnih izbora u četiri crnogorske opštine, ne stišavaju se strasti, još manje optužbe između suprotstavljenih grupacija na političkoj sceni Crne Gore. Opšta je ocjena da je vladajući DPS prošao bolje nego što se očekivalo, dok najveći rast bilježi njihov koalicioni partner na državnom nivou – Socijaldemokrate.

U 27 godina crnogorskog višastranačja, gotovo da se ne pamti da su neke izbore, pogotovo lokalne, pratile tolike tenzije kao što je to bilo u prošlu nedjelju na Cetinju i u Mojkovcu. Radile su bejzbol palice, noževi, suzavci, ima i povrijeđenih i uhapšenih. Ne stišavaju se optužbe iz redova opozicije da je DPS dobar izborni rezultat “ostvario nasiljem i kriminalnim aktivnostima”. S druge strane, premijer i potpredsjednik DPS Duško Marković koji danas obilježava godinu na čelu izvršne vlasti, optužbe adresira opoziciji.

"Evropska i demokratska perspektiva Crne Gore je neupitna, bez obzira što smo na tom putu, u kampanji za lokalne izbore imali ozbiljne izazove. Politička konkurencija je nastojala da ključno i strateško opredjeljenje Crne Gore dovede u pitanje", rekao je Marković.

Ono što je izvjesno, jeste da je DPS ostvario najbolji rezultat u sve četiri opštine gdje se glasalo, pa bi se to, sa izuzetkom Cetinja, moglo nazvati potvrdom povjerenja koje ta stranka ima među građanima Crne Gore. Uz njih, rast u svim opštinama gdje se glasalo, bilježi i njihov koalicioni partner sa državnog nivoa – Socijaldemokrate, od kojih zavisi formiranje lokalne vlasti na Cetinju.

U crnogorskoj prijestonici, naime, DPS-u nedostaje jedan mandat za potpunu pobjedu, a traži ga u Socijaldemokratama.

S druge strane, cetinjska opozicija (kojoj takođe nedostaju baš oni mandati koje imaju SD) spremna je da ponudi mjesto gradonačelnika nosiocu liste Socijaldemokrata, a pitanje je jesu li u DPS-u spremni da tu stranku “časte” tako visokom pozicijom.

Predsjednik SD-a Ivan Brajović sada likuje zbog pozicije da njegova stranka bude “tas na vagi” u prijestonici. Ipak, umjesto da odgovori na pitanje s kime će njegova stranka praviti koaliciju na Cetinju, Brajović pojašnjava pad rejtinga nekih opozicionih stranaka.

"Neke partije nijesu u slobodnom padu, nego u nestajanju. To najbolje govore brojke: na prethodnim izborima u ove četiri opštine, SDP je imao 19 mandata. Sada ima četiri! SNP je imao devet mandata, sada ima dva", kaže Brajović.

I zaista: Demokrate, koje su bile u ekspanziji, nijesu se proslavile na nedjeljnim izborima. Još manje DF koji bilježi značajan pad, dok su najveći gubitnici izbora SNP i SDP.

Kao jedan od razloga vrtoglavog pada DF-a, koji je ubjedljivo najjača opoziciona stranka na državnom nivou, u vrhu te stranke navode represiju režima prema njihovim čelnicima.

Naime, uz podršku Posebne jedinice, policija je jutros, u okviru akcije u borbi protiv organizovanih kriminalnih grupa, pretresla porodičnu kuću lidera DF-a Andrije Mandića u Podgorici. U DF-u navode i da je riječ “o politički motivisanom postupku”, iako je akcija, navodi se, motivisana sumnjom da se u porodičnoj kući nalazi oružje i eksplozivne naprave.

Navode i da je u zapisniku nakon pretresa evidentirano, da “ni oružje, ni eksplozivne naprave, kao ni bilo šta drugo sumnjivo nije nađeno.”

Naredne godine, inače, predviđeni su predsjednički izbori, pa će to biti prva velika prilika za odmjeravanje snaga na političkoj sceni Crne Gore.

XS
SM
MD
LG