Linkovi

Epilog izbora na Floridi: Demokrate priznale poraz


Senator Bil Nelson i guverner Floride Rik Skot

Odlazeći guverner Floride Rik Skot proglašen je pobednikom tesne izborne trke u toj saveznoj državi za mesto u Senatu, gotovo dve nedelje posle kongresnih izbora i ponovnog prebrojavanja glasova.

Skot je porazio demokratskog senatora Bila Nelsona, koji je na tom položaju bio tri mandata.

Posle ručnog brojanja glasačkih listića, Skot je imao prednost od 10.033 glasova i osvojio je ukupno 50,05 odsto, dok je Nelson osvojio 49.93 odsto od 8 miliona 190 hiljada glasova.

Nelson, koji je prvi put izabran 2000. godine, najnoviji je demokratski senator koji je izgubio od republikanskog kandidata, na izborima na kojima je Republikanska stranka učvrstila većinu u Senatu, ali izgubila kontrolu nad Predstavničkim domom.

Na izborima su poraženi i demokratski senatori Džo Doneli iz Indijane, Hajdi Hajtkemp iz Severne Dakote i Kler Mekaskil iz Mizurija.

Ponovno brojanje glasova na Floridi
Ponovno brojanje glasova na Floridi

Scene ponovnog prebrojavanja glasova na Floridi podsetile su na predsedničke izbore 2000. godine, kada je posle spornog brojanja glasačkih listića u toj saveznoj državi, reagovao i Vrhovni sud, a položaj predsednika na kraju osvojio Džorđž Buš.

"Upravo sam razgovarao sa senatorom Bilom Nelsonom koji je dostojanstveno priznao poraz i zahvalio sam mu se na dugogodišnjoj javnoj službi", naveo je Skot u saopštenju.

Skot je posle izbora 6. novemebra imao prednost od manje od 0,5 odsto što je dovelo do ponovnog brojanja glasova. Republikanci, među kojima j predsednik Donald Tramp, tvrdili su bez dokaza da je proces bio obeležen zloupotrebama.

Na Floridi se vodila i tesna izborna trka za guvernera, a demokrata Endrju Gilam u subotu je priznao poraz od republikanca i Trampovog saveznika Rona Desantisa, takođe posle ponovljenog brojanja glasova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG