Linkovi

Epidemiolog Kon: Mi smo dobro, mere ostaju


Krizni štab za borbu protiv Covid 19 virusa održava konferenciju za medije svakodnevno, Foto: video grab
Krizni štab za borbu protiv Covid 19 virusa održava konferenciju za medije svakodnevno, Foto: video grab

U Srbiji je potvrđen još 201 slučaj korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 2.867, a u toku noći preminula je još jedna osoba, saopšteno je danas na zvaničnom sajtu Covid-19.

U poslednja 24 časa preminula je jedna osoba muškog pola, pa je ukupan broj preminulih od početka epidemije 66. U saopštenju se navodi da su od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani uzorci 1.586 osoba od kojih je 201 pozitivan. Hospitalizovan je 1.891 pacijent, a na respiratoru ih je ukupno 127.

Do 15.00 časova u Srbiji testirano je ukupno 12.347 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Krizni štab

Epidemiolog Predrag Kon je na konferenciji za medije izjavio da "mi jesmo dobro i da nadalje moramo da budemo vrlo striktni u svim merama koje smo isplanirali".

Prema njegovim rečima, svakako da bi bilo bolje da ima i još mnogo manje zaraženih, ali je naveo da smo sada već 5. dan u situaciji da je krivulja zaravnjena.

"Moramo da čekamo, iz dana u dan. Mere su ozbiljne, svi smo toga svesni. Videćemo brojke tokom vikedna i posle toga će morati da se odlučuje", rekao je Kon.

Brojevi u vezi sa stanjem virusa u korona u Srbiji su stabilni, čak i u blagom padu, ali to ne sme da nas zavara, jer upravo sada moramo da budemo maksimalno odgovorni i poštujemo mere, poručila je danas zamenica direktora “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Ako nastavimo da poštujemo mere, izvesno je da se uskoro bliži kraj ove epidemije”, rekla je Kisić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Pred najduži policijski čas do sada, Kisić je naglasila da je u ovim trenucima bitno da gradajni poštuju mere predostrožnosti u cilju sprečavanja širenja infekcije i to ne samo pred vikend, već i ostalim danima.

Prema njenim rečima,većina građana poštuje mere države i to se, dodaje, prema brojkama i vidi.

Na pitanje novinara TV N1 zašto se ministra zdravlja ne pojavljuje u medijima i ne odgovara na pitanja novinara, epidemiolog Kon je rekao da "nema odgovor i da to pitanje treba uputiti ministru".

Nema labaratorijskog kadra, bolnice sve punije

Kon rekao je da se polako povećava broj testiranja, ali ukazuje da je problem što nedostaje laboratorijski kadar koji mora biti ne samo osposobljen za unos podataka, već mora biti i medicinski obrazovan.

Nemamo takvog kadra da bi mogli da odgovorimo takvom pritisku naglog povećanja“, objasnio je Kon. Istakao je da je ozbiljno pitanje što nemamo kadra u ovoj oblasti, i da je to pitanje odnosa prema tom delu medicine i uopšte prevencije.

Kovid bolnice su sve punije i biće potrebni dodatni kapaciteti, izjavio je danas epidemiolog Kon, te da će biti potrebni dodatni kapaciteti i u ustanovama za trijažu pacijenata, u kojima se odvajaju oboleli i odatle šalju u proširene bolničke kapacitete.

''Svuda se kapaciteti pune, pre svega za teške i srednje teške slučajeve, već smo na ivici kapaciteta i to ne samo u Nišu, nego u svim bolnicama u Srbiji'', rekao je Kon.

Protokol je isti za sve

Na pitanje novinara da li predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle objave da je njegov sin oboleo od Kovid 19, treba da bude testiran i eventualno bude stavljen u izolaciju, zamenica direktora instituta Batut kaže:

"Protokol je isti za sve. Videli smo da ni sam virus ne pravi nikakvu selekciju i da smo svi podjednako osetljivi. Kakva će biti procedura zavisi od toga da li je neka osoba bila izložena i u kontaktu bliskom sa osobom koja je labaratorijski potvrđena infekcija u preiodu za koji se smatra da je zarazan. Nema izuzetaka, isto je za sve," kaže Kisić.

XS
SM
MD
LG