Linkovi

Nevakcinisanoj deci u Njujorku zabranjen pristup javnim mestima


MMR vakcina protiv malih boginja
MMR vakcina protiv malih boginja

Okrug Rokland u državi Njujork zabranio je deci koja nisu vakcinisana protiv malih boginja da borave na javnim mestima, poput škola i tržnih centara, zbog najgore epidemije malih boginja u protekloj deceniji.

Rokland, udaljen oko 20 km od Menhetna, proglasio je vanredno stanje zbog boginja koje će trajati 30 dana ili dok sva nevakcinisana deca ne prime MMR vakcinu.

Epidemija malih boginja registrovana je još u Kaliforniji, Ilinoisu, Teksasu i Vašingtonu, prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Načelnik okruga Rokland Ed Dej saopštio je da "neće sedeti mirno dok je zajednica ugrožena i da je posredi kriza javnog zdravlja i vreme da se upali alarm".

U tom okrugu potvrđeno je 153 slučaja obolelih od malih boginja, većinom dece koja nisu vakcinisana.

Epidemija je počela kada se jedna osoba iz tog okruga posetila Izrael i vratila se u Rokland, koji je predominantno jevrejska zajednica.

Oboleli od malih boginja registrovani su i među Jevrejima u Bruklinu i Kvinsu u Njujorku, prema podacima gradskog sekretarijata za zdravlje.

Bolest se uglavnom širi među decom školskog uzrasta koja nisu vakcinisana, iz religijskih uverenja ili zabrinutosti da MMR vakcina izaziva autizam. Tu tezu su, međutim, osporile brojne naučne studije.

XS
SM
MD
LG