Linkovi

Čikago i Boston najugroženiji u epidemiji gripa


Lekari kažu da ne znaju da li je, ova neuobičajeno rana sezona gripa dostigla vrhunac ili će ovogodišnja epidemija biti još gora.

U Sjedinjenim Državama vlada epidemija gripa, sa krizama u Čikagu i Bostonu. Oko 36 hiljada ljudi umre od gripa u Sjedinjenim Državama svake godine, dok se u svetu zabeleži oko 500 hiljada žrtava. Izveštač Glasa Amerike Sindi Sejn prenosi detalje o, kako lekari kažu, neuobičajeno ranoj sezoni gripa u Sjedinjenim Državama.

Masačusets je jedna od 41 američke države u kojima su prijavljeni brojni slučajevi gripa. Tom Menino je gradonačelnik Bostona, najvećeg grada u toj državi.

Proglašavam vanredno stanje zdravstva u Bostonu. Najnoviji podaci pokazuju sve ozbiljniju, tešku sezonu gripa”

Jedna bolnica u Pensilvaniji podigla je specijalno odeljenje pod šatorima ispred svoje hitne službe kako bi se izborila sa velikim brojem pacijenata. Nekoliko bolnica u Čikagu moralo je da odvrati pacijente i pošalje ih u druge bolnice u toj oblasti. Doktor Mark Sigel iz Džordž Vašington univerzitetske bolnice u Vašingtonu kaže da je sezonski grip međunarodni fenomen koji se obično pojavljuje u najhladnijoj sezoni u godini.

“Generalno, kreće se od Istočne Evrope, zatim ka Zapadnoj Evropi i na kraju se proširi do Sjedinjenih Država. Uz sve češća međunarodna putovanja obično se proširi svugde mnogo brže.”

Doktor Sigel opisuje tipične simptome gripa.

Zbog gripa, imate bolove u mišićima, glavobolju, povišenu telesnu temperaturu. Može da bude povezan sa sušenjem grla, curenjem iz nosa, kašljem, ali mnogi drugi virusi mogu da imaju slične simptome i ne moraju da budu toliko ozbiljni”.

Oboleli od gripa ovako opisuju svoje simptome:

Suvo grlo, bolovi u ušima, mišićima, glavobolja, bolovi u celom telu”,

“Priveže vas za krevet i osećate se lose 5 do 7 dana. Veoma loše.”

Lekari kažu da bi, ako su simptomi veoma ozbiljni, kao što je otežano disanje, pacijenti trebalo da posete lekara. I preporučuju vakcinaciju protiv gripa kao najbolju žaštitu protiv bolesti. Lekari naglašavaju da su mala deca i najstariji najosetljiviji na ozbiljne komplikaciije koje može da izazove grip.

Šestogodišnja devojčica iz Dalasa umrla je samo nekoliko sati nakon što su je baka i deda doveli u hitnu pomoć sa simptomima sličnim gripu. Pregledali su je i otpustili. Veleta Džonson je njena baka.

“Pregledali su joj grlo i uši, vitalne funkcije bile su u redu. Rekli su da ima grip i šta da uradim kako bih joj olakšala bolest”.

Lekari kažu da ne znaju da li je, ova neuobičajeno rana sezona gripa dostigla vrhunac ili će ovogodišnja epidemija biti još gora.
XS
SM
MD
LG