Linkovi

EP za uzdržanost i nezavisnu istragu nemira u Gazi


Sedište Evropskog parlamenta

Izrael ima pravo na odbranu ali njegove akcije moraju biti odmjerene, čulo se u utorak tokom rasprave na Evropskom arlamentu o situaciji u Gazi i Jerusalimu. Potrebna je nezavisna istraga o nedavnim nemirima ali i uzdržavanje svih strana od akcija koje bi mogle da podstaknu novo nasilje.

Spremajući se da u srijedu glasaju o rezoluciji o situaciji u Gazi i statusu Jerusalima, evropski parlaamentarci su u utorak o tome razmijenili mišljenja sa komesarom Johanesom Hanom koji insistira na nezavisnoj i transparentnoj istranzi nedavnih nemira.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han
Evropski komesar za proširenje Johanes Han

"Palestinci imaju pravo da mirno protestuju, ali u isto vrijeme smo rekli da Hamas i ostali koji to organizuju moraju obezbijediti da demonstracije ostanu nenasilne i da ih nikako ne iskorištavaju za druge ciljeve. Naš stav mora uvijek da bude odredjen činjenicama, a ne emocijama, zato smo od početka insistirali na nezavisnoj i transparentnoj istrazi koja bi dala pravu sliku zbivanja tokom nedavnih nemira. Sad je za sve strane prioritet da izbjegavaju bilo kakve akcije koje bi mogle da izazovu novo nasilje i koje bi vodile novim ljudskim žrtvama".

"Gaza živi u totalno neljudskim uslovima i Izrael naravno ima pravo na vlastitu bezbjednost. Medjutim, vlada Natanjahua nema ništa sa onim Izraelom sa kojim je EU prijatelj. Željeli bi smo da EK razmotri situaciju i kada je riječ o ljudskim pravima, EU mora da jasno podigne svoj glas", poručila je članica Evropskog parlamenta iz Španije, grupa socijal-demokrata, Elena Valensijano.

Glas bi unija treba da podigne barem ekonomski, jedan je od prijedloga.

"Treba pokazati mišiće u reviziji trgovinskog sporazuma sa Izraelom, jer nije nerazumno od nas da očekujemo da oni sa kojima trgujemo postupaju odgovorno, umjereno i u okviru zakona", rekao je član Evropskog parlamenta iz Velike Britanije, evropski zeleni, Kit Tejlor.

Kada je riječ o Jerusalimu, Evropljani su već ranije jasno naglasili - protive se bilo kakvim jednostranim potezima koji nisu u saglasnosti sa rješenjem "dvije države" i Jerusalimom kao glavnim gradom Izraela ali i Palestine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG