Linkovi

Junker: Plan o razmeštanju još120 hiljada izbeglica


Članovi Evropskog parlamenta izlažu postere dok predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker drži govor o Stanju unije, Strasbur, Septembar, 9. 2015.
Članovi Evropskog parlamenta izlažu postere dok predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker drži govor o Stanju unije, Strasbur, Septembar, 9. 2015.

Redovno godišnje obraćanje Evropskom parlamentu o " stanju Unije" predsjednik Evropske komisije, Junker, je iskoristio da predstavi novi plan Komisije o razmještanju dodatnih 120 hiljada izbjeglica.

Uz prethodnih 40 hiljada, to bi trebalo da ublaži pritisak na južne evropske članice i osigura krov nad glavom onima koji su u Evropu došli bježeći od rata i stradanja.

Plan Evropske komisije je da se " brzo, odlučno i sveobuhvatno" odgovori na izbjegličku krizu. Za takvo nešto Evropljanima je potrebnije jedinstvo i solidarnost umjesto podjela i svadja, ukazano je, uz konkretan prijedlog da bi ukupno 160 hiljada izbjeglica treba razmjestiti širom EU, a kvote za svaku zemlju bi odredjivali njena veličina, finansijske mogućnosti, stanje sa nezaposlenošću i već ranije predate aplikacije za azil. Ko odbije zadatu kvotu, suočio bi se sa novčanim kaznama.

"Danas predlažemo drugi po redu mehanizam relokacije za narednih 120 hiljada izbjeglica koje su sada u Italiji, Grčkoj i Madjarskoj. To se mora uraditi! Stotinu šezdeset hiljada, to je taj broj, Evropljani moraju da preuzmu kontrolu i da uzmu stvar u svoje ruke! Zaista se nadam da će sada svi da u ovome učestvuju. Bez poezije, bez retorike, akcija je ono što nam treba u ovom terenutku.", kaže predsjednik Evropske komisije, Žan Klod Junker.

Predsjednik Komisije priznaje da Evropa ne može da udomi sve izbjeglice na svijetu, ali ovih 160 hiljada po njemu je moralna i ljudska obaveza, a ti ljudi, kaže Junker, predstavljaju tek 0,011 evropske populacije. U Libanu čak 25 posto stanovništva čine izbjeglice, podsjeća on da ta zemlja, zajedno sa Jordanom i Turskom je privremeni dom za preko 4 miliona Sirijaca.

"Želim da apaudiram naporima Jordana, Turske i Libana.", istakao je Junker.

Nakon današnje objave novog plana Evropske komisije, prva reakcija se očekuje već u ponedjeljak, kada se vanredno okupe ministri unutrašnjih poslova. Gotovo sigurno doći će do žestokog ukrštanja kopalja onih koji traže pošteniju podjelu dogovornosti i snažnije iskazivanje solidarnosti svih evropskih država i onih koji, poput država na istoku ne žele diktat Brisela ili, poput Irske, Danske i Velike Britanije, koje sa sigurne udaljenosti, ne preuzimaju svoj dio humanog odgovora na izbjegličku krizu. Ništa novo, reći će u Briselu, komentarišući Britance. Prvi su u redu kada je riječ o pravima, a posljednji kada se dijeli gorki dio evropskog kolača kao što je rješavanje izbjegličke krize.

XS
SM
MD
LG