Linkovi

EP o Srbiji: Nastaviti reforme


Poslanici Evropskog parlamenta u Strazburu razmatrali su danas dve rezolucije - o Srbiji i o Kosovu.

Razmatrajući danas Rezoluciju o Srbiji, poslanici Evropskog parlamenta pozvali su na skorije otvaranje važnih pogavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU, pozdravili su napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i ohrabrili Srbiji da nastavi ekonomske reforme.

Autor Rezolucije, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister je naveo da ona ima četiri ključne tačke - vladavinu prava, demokratiju, slobodu medija i regionalnu saradnju:

"Srbija treba da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije sa odličnošću i nezavisno sudstvo mora biti garantovano. Takođe, ova rezolucija naglašava aktivnu ulogu parlamenta i učešće konstruktivne opozicije što je vitalno za demokratsko društvo. Sloboda medija je konstitutivni element demokratije koji ne može biti postignut samo usvajanjem zakona. To je takođe kreiranje prijateljskog okruženja za nezavisne medije."

Ministar inostranih poslova Holandije Bert Kunders i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han poručili su danas, prilikom debate u Evropskom parlamentu o Rezoluciji o Kosovu, da je vreme da Priština sprovede svoj deo dogovora iz dijaloga sa Beogradom:

"Mislim da će sada biti važno za Kosovo da brzo usvoji delove ovog sporazuma uprkos unutrašnjim poteškoćama. I u tom smislu sam ohrabren sastankom izmedju premijera Mustafe i Vučića gde su reafirmisali važnost dijaloga za obe zemlje."

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han je istakao da proces približavanja Uniji podrazumeva i usklađivanje sa zajedničkom spoljnom politikom EU i s tim u vezi ocenio da vojna vežba sa Rusijom nije pravi signal.

XS
SM
MD
LG