Linkovi

EP podržao ukidanje viza za građane Kosova


Evropski parlament
Evropski parlament

Evropski parlament u četvrtak je većinom glasova podržao ukidanje viza za gradjane Kosova. Preostaje još zeleno svjetlo Savjeta ministara Evropske unije, dok je treća ključna institucija, Evropska komisija, nedavno dala pozitivnu ocjenu ukidanju viza za gradjane Kosova koji jedini na Zapadnom Balkanu jos uvijek ne mogu slobodno da putuju prostorom Šengena.

Sa 420 glasova, 186 protiv i 22 uzdržana, Evropski parllament je napravio korak ka ukidanju viza za gradjane Kosova koji, jedini na Zapadnom Balkanu, još uvijek trebaju vize za putovanje prostorom EU. Pred samo glasanje izvjestilac Parlamenta za ukidanje viza za Kosovo, Tanja Fajon, se obratila plenarnoj skuštini.

"Kosovo je ispunilo sve kriterije za liberalizaciju i sada je na nama da ispunimo šta se od nas očekuje. Slično smo uradili u svim ostalim slučajevima, Ukrajinom, Moldavijom, Gruzijom. Ja vas pozivam da glasate ZA i tako potvrdite zaključke Komiteta za unutrašnje poslove Evropskog parlamenta, stanovnici Kosova to zaslužuju".

Prije tačno dvije godine, pomenuti komitet Evropskog parlamenta je zatražio od evropskih institucija ali i od vlasti na Kosovu da ubrzaju ispunjenje preduslova da Kosovo dobije bezvizni režim.

Posljednji preduslov, utvrdjivanje granice sa Crnom Gorom, ispunjen je marta ove godine i sredinom jula je Evropska komisija zaključila da su ispunjeni svi preduslovi da stanovnici, kao i svi njihovi susjedi na Zapadnom Balkanu, Kosova dobiju bezvizni režim.

"Danas, odavde, pozivam i Evropski savjet i Evropski parlament da bez odlaganja na osnovu naše preporuke odobre bezvizno putovanje prostorom EU za stanovnike Kosova", saopštio je evropski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Avramopulos.

Preostalo je još zeleno svjetlo Evropskog savjeta, ministara unutrašnjih poslova evropskih članica medju kojima njih pet nisu priznale Kosovo. Medjutim, za odluku o ukidanju viza nije neophodan konsenzus, već "kvalifikovana većina", većina država sa barem 65 odsto stanovnika EU.

XS
SM
MD
LG