Linkovi

EP o odnosima Beograda i Prištine


Za par dana će se u Sarajevu održati ministarski skup koji, pored ostalog, ima za cilj osnaženje regionalne saradnje i dijaloga. Medjutim, pitaju se evropski parlamentarci, šta u slučaju Beograda i Prištine, gdje medjusobna saradnja nema zadovoljavajući nivo? To, po njima, nije dobar primjer dobrosusjedskih odnosa bez kojih se ne može ozbiljno razmatrati prilaženje evropskim integracijama...

"Ja sam zabrinuta zato što kosovsko pitanje još uvijek nije riješeno-još uvijek čekamo na odluku Suda, niko ne zna šta će biti rezultat i posebno šta će se desiti nakon toga", kaže članica Evropskog parlamenta iz Njemačke, Doris Pak

"Mislim da je situacija veoma osjetljiva, osjete se tenzije i to različitih vrsta, uključujući i tenzije nakon akcija EULEX-a protiv korupcije. Mislim da je sada najvažnija hladna glava i da se sačeka odluka Medjunarodnog suda pravde i da se ponovo pokrenu razgovor kako bi se našlo zadovoljavajuće održivo dugoročno rješenje", smatra član Evropskog parlamenta iz Austrije, Hand Svoboda.

"Beograd zaista treba, zajedno sa Prištinom, da riješi probleme dvije susjedne države. Na stranu činjenica da Srbija nije trenutno priznala Kosovo, što mogu da razumijem, oni mogu da budu dobri susjedi. A u Evropsku uniju nikada neće ući ukoliko ne budu dobri susjedi, koji će, kao takvi, naći odgovorajuća rješenja. To bi trebao biti posao vlade, posebno onoga ko stalno, putujući svijetom, govori na sve strane da je Kosovo Srbija, kao što to radi ministar vanjskih posolova Srbije”, naglašava Doris Pak.

Rješenje je uvijek u dijalogu, upozoravaju evropski parlamentarci, smatrajući da drugog izlaza nema za situaciju u kojoj su trenutno odnosi dvije strane.

XS
SM
MD
LG