Linkovi

EP odbio sporazum ACTA


Zeleni protestuju protiv ACTA zakona u Evropskom parlamentu
Zeleni protestuju protiv ACTA zakona u Evropskom parlamentu

Sporni zakon bi, ukoliko bi prošao u predloženom obliku, omogućio potpunu kontrolu korištenja interneta od strane provajdera

Nakon što su čak četiri komiteta Evropskog parlamenta, odvojeno, odbili kontroverzni ACTA zakon o kontroli interneta, danas je toj inicijativi Evropske komisije plenarna sjednica Parlamenta zadala, vjeruje se, smrtonosni udarac. Zakon je odbijen, što Evropsku komisiju, koja ovaj poraz mora objasniti medjunarodnim partnerima, prije svega Amerikancima, nije spriječilo da najavi-sud će reći svoje!

Nakon što je, kao posljednji od četiri parlamentarna komiteta, onaj koji se bavi trgovinom krajem prošlog mjeseca odbio kontroverznu ACTU, danas je to konačno učinio i puni sastav Parlamenta i tako jasno stavio do znanja-NE ukidanju ljudskih sloboda, ali DA zaštiti intelektualnog vlasništva. Poslušao je tako glas stotina hiljada Evropljana koji su mjesecima demonstrirali protiv, a nedavno i isporučili brdo potpisa na zahtjev-zaustavite ugrožavanje sloboda, nemojte usvojiti ACTA!

Taj zakon koji bi, ukoliko bi prošao u obliku u kojem je bio predložen, otvorio prostor za potpunu kontrolu korištenja interneta od strane provajdera, bio je predmet pregovora Evropske komisije sa američkom stranoim prije nego što je na snagu stupio Lisabonski sporazum. Sada, sa Lisabonom, Evropski parlament je postao nezaobilazan u donošenju većine odluka, pa je tako i ACTA, za koju su u Komisiji vjerovali da će glatko proći, stala na toj stanici.

"Prvo, šaljemo signal da slušamo naše gradjane i mislim da je to veoma važno. Drugi signal je da kada su komercijalni interesi suprotstavljeni civilnim slobodama, tada stajemo na stranu civilnih sloboda i veoma sam ponosan što je Parlament tako reagovao. Signal koji ne želimo da pošeljemo je da smo na neki način protiv intelektualnog vlasništva, zato što to nije tačno", poručio je član Evropskog parlamenta, izvjestilac za ACTA, Dejvid Martin.

Doskora nedodirljiva Evropska komisija je, reagujući na masovne demostracije širom Evrope protiv ACTA, pokušala da sebe predstavi što manje krivom za ono što su mnogi prepoznali kao neprimjetno stavljanje lanaca na ljudske slobode i, u ime zaštite intelektualnog vlasništva, apsolutnu kontrolu nad korištenjem interneta svakoga ko u Evropi ikada klikne na ikonicu internet pretraživača. Ne želeći priznati krivicu, u Komisiji su se dosjetili- daćemo cijeli slučaj na sud, Evropski sud pravde, pa neka on presudi. Otišli su i korak dalje tvrdeći da su, u stvari, oni ti koji od ACTE štite interese zabrinuntih Evropljana...

"Mi smo u poziciji, mislim da je to čak i naša obaveza, da nastavimo da tražimo mišljenje Evropskog suda pravde, to smo tamo već predali i takvo nešto je potrebno u ime evropskih gradjana koji su zabrinuti da bi ACTA mogla da ima posljedice po temeljna ljudska prava. Želimo odgovore na ta pitanja koja smo, u ime svih nas, postavili Evropskom sudu pravde",rekao je portparol Evropske komisije, Džon Klensi.

Medjutim, čovjek koji se smatra glavnim krivcem na evropskoj strani za ACTA aferu, komesar za trgovinu Karel de Guht, je danas konačno otvorio karte tvrdeći da...

"ACTA nije napad na naše slobode, ona je odbrana naših životnih vrijednosti".

Ko god da je u pravu, parlamentarci su danas, što nije uvijek slučaj, bili zaista glas običnih Evropljana čiji životi, očito, ne mogu u potpunosti biti regulisani iza zatvorenih komisijskih vrata i komplikovanih birokratskih procedura. Sasvim sugurno, od danas će Evropska komisija morati o toj činjenici da vodi više računa nego što je to bio slučaj do juče.
XS
SM
MD
LG