Linkovi

LED svetlo za siromašne


Ovogodišnjim dobitnicima Nobelove nagrade za fiziku uručeno je priznanje za otkriće dioda koje emituju svetlost, poznatih kao LED, a koje se sada koriste širom sveta.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju i Svetske banke, više od milijardu ljudi na svetu još uvek nema pristup električnoj energiji. Kad padne mrak, većina ih koristi sveće ili petrolejke. One su nestabilne, njihovo svetlo treperi i ispuštaju otrovne gasove. Jedna holandska kompanija pokušava to da promeni baterijama sa LED-om.

Kada padne mrak mnoga deca u ruralnim delovima Haitija, Ruande, ili u izbegličkim kampovima u Siriji čitaju ili rade domaće zadatke uz sveće ili petrolejke. Zbog otvorenog plamena vrlo često dolazi do požara, dok otrovni gasovi uzrokuju respiratorne probleme.

Prenosno električno osvetljenje je bezbednije po zdravije, a sada čak I jeftinije.

Kamil van Gestel je na čelu holandske kompanije VakaVaka.

"Ovo je prvi put da je veštačko ili solarno LED svetlo jeftinije od kerozina", kaže van Gestel.

LED je skraćenica za svetleću diodu, elektronski element koji emituje bezbedno i efikasno svetlo, intenzivne, bele boje.

Van Gestel kaže da je kompanija VakaVaka, što na svahili jeziku znači “Blistavo svetlo” danas, najefikasniji izvor solarnog osvetljenja i energije za punjenje telefona u svetu. Kada je baterija puna može da svetli i do 16 sati.

Cena je pristupačna, baterija je održiva i dugotrajna. Može se postaviti na ravnu površinu, obesiti na plafon ili zakačiti na nešto.

Van Gestel kaže da je VakaVaka baterija namenjena najsiromašnijima.

"Želimo da dopremo do onih najsiromašnijih, do onih koji zarađuju manje od dva dolara na dan."

Van Gestel kaže da njegova kompanije radi kao i sve druge, ali da deo novca zarađen od prodaje svojih proizvoda koristi za proizvodnju VakVaka baterijskog svetla po povoljnim cenama za siromašne. On kaže da ova inicijativa ima podršku međunarodnih neprofitnih organizacija.

"Međunarodni komitet za izbeglice je među prvima naručio VakaVaka baterijsko svetlo sa punjačem za telefon, za izbeglice u Siriji… VakaVaka je sada pored hrane nešto najvrednije u Siriji."

U protekla 24 meseca, kompanija VakaVaka je razdelila blizu 300 hiljada ovih baterija u zemljama poput Sirije, Haitija, Ruande, Indonezije i Filipina, a cilj je da do 2030. njihov proizvod poseduje milijardu i 200 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG