Linkovi

Emisiji "24 minuta sa Zoranom Kesićem" nagrada Beogradskog centra za ljudska prava


Ekipa emisije "24 minuta sa Zoranom Kesićem" nakon primanja nagrade "Konstantin Obradović", u Beogradu, 26. januara 2019.

Beogradski centar za ljudska prava dodelio je nagradu "Konstantin Obradović" za 2018. godinu emisiji "24 minuta sa Zoranom Kesićem", a kako je saopštio žiri, ova emisija se pojavila u periodu kada su se u Srbiji slobode i prava građana našli na nizbrdici, kada je došlo do postepenog uništavanja svih nezavisnih institucija i kada su ljudska prava opstajala više na papiru nego u realnosti.

"U takvoj situaciji pojavila se humoristično-satirična TV emisija '24. minuta sa Zoranom Kesićem'. Ona je zablistala svojim očaravajućim humorom i necenzurisanom kritikom gluposti koje su, same po sebi, neodoljivo smešne. Dobili smo jedan potpuno novi fenomen kultivisanog humora koji se nije prilagođavao nikome, ni vlasti ni opoziciji", obrazložio je žiri u saopštenju.

Ekipa "njuzovaca" zaslužna za popularnost "24 minuta"

Članica žirija Gordana Matković rekla je da su članovi tima Nenad Milosavljević, Viktor Marković, Marko Dražić, Miroslav Vujović, Darko Crnogorac i reditelj Aleksandar Saničanin sa Kesićem, zaslužni što je emisija "24 minuta" najpopularnija satirična emisija u Srbiji.

"To je tim koji je 2010. osnovao srpski satirični sajt Njuz.net, koji objavljuje izmišljene vesti pod sloganom Vesti u ogledalu, a objavili su tri knjige", navela je Matković.

Članica žirija Vesna Pešić je podsetila da humorističko satirična TV emisija je zablistala očaravajućim humorom i necenzurisanom kritikom gluposti, koje su po svojoj prirodi neodoljivo smešne.

"Dobili smo jedan potpuno novi fenomen kultivisanog humora, koji se nije prilagođavao, ni vlasti, ni opoziciji ni Bogu ocu, nikome, u njoj nema niskih udaraca, nema uvreda niti šmire i uobičajene banalonosti koja podilazi publici", dodala je Pešić.

Autor emisije Zoran Kesić rekao je na dodeli nagrade da im, kad su počinjali da rade emisiju "nije bilo u fokusu da se bave ljudskim pravima".

Ljudska prava nisu nešto ni smešna, nastavio je on, i to se desilo usput, neplanirano.

"Mi smo kao ekipa svesni koliko je naša emisija dragocena i očekivana, i znamo da nas porodično gledaju, skupa svi sa decom i zato je ova nagrada ohrabrujuća za mene. Ohrabrujuće je jer znam da to deca gledaju i da mogu da čuju neke lepe poruke, a to svakako jeste afirmacija ljudskih prava, kazao je Kesić.

Begradski centar za ljudska prava ustanovio je nagradu "Konstantin Obradović" 2000. godine, u znak sećanja na profesora Obradovića koji je bio jedan od najuglednijih stručnjaka za međunarodno javno pravi i jedan od najiskrenijih boraca za ljudska prava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG