Linkovi

"Elvis & Nikson" - film o istinitom, neobičnom susretu


Predsednik Ričard Nikson rukuje se sa Elvisom Prislijem u Ovalnoj kancelariji u Vašingtonu, u decembru 1970.
Predsednik Ričard Nikson rukuje se sa Elvisom Prislijem u Ovalnoj kancelariji u Vašingtonu, u decembru 1970.

Kažu da slika vredi više od hiljadu reči. Čuvena fotografija kralja roka – Elvisa Prislija dok se rukuje sa predsednikom Ričardom Niksonom u Ovalnoj kancelariji - vredi mnogo više od toga. Ta fotografija, deo kolekcije koja svedoči o neočekivanom susretu Prisli-Nikson pre 46 godina, najpopularniji je snimak u američkom Nacionalnom arhivu. Ona je zaokupila maštu rediteljke Lajze Džonson, koja je rekonstruisala taj susret u novoj, inteligentnoj komediji “Elvis & Nikson”.

Od svih slavnih snimaka koji se čuvaju u američkom Nacionalnom arhivu – najtraženija fotografija svih vremena je – upravo ona na kojoj se predsednik Nikson rukuje sa kraljem rokenrola. Film Lajze Džonson – Elvis & Nikson, donosi nam priču u pozadini slavne fotografije.

Rediteljka Lajza Džonson i Kevin Spejsi na snimanju filma "Elvis & Nikson"
Rediteljka Lajza Džonson i Kevin Spejsi na snimanju filma "Elvis & Nikson"

21. decembra 1970. Elvis se pojavio na severozapadnoj kapiji Bele kuće, sa pismom u ruci, zahtevajući tajni sastanak sa američkim predsednikom. Zašto? Želeo je da ga Nikson postavi za tajnog federalnog agenta, koji bi se "infiltrirao medju komuniste".

Majkl Šenon tumači Elvisa Prislija.

“Trudio sam se da ne budem suviše koncentrisan na imitiranje Elvisa, da uložim podjednaku energiju da proniknem u to šta se dešavalo u njegovoj glavi, koliko i u trud da spolja ličim na njega”.

Kevin Spejsi je neverovatno uverljiv kao Ričard Nikson – gunđavi predsednik koji – tokom neobičnog sastanka – počinje da uviđa da ima mnogo više sličnosti sa “kraljem roka” nego što je mogao da sanja.

“Elvis i Nikson - potpuno istinita priča. Elvisa Prislija su brinule demonstracije protiv Vijetnamskog rata, nedostatak poštovanja prema snagama reda… Bio je mnogo konzervativniji nego što su ljudi mislili”, priča Kevin Spejsi.

Rediteljka Lajza Džonson kaže da priču čini tako interesantnom činjenica da je pre 46 godina bilo sasvim neuobičajeno mešati politiku sa zabavom.

“Nikson čak nije razumeo zbog čega treba da se sretne sa Elvisom…Odnos između zabave, kulture i političke kulture, nekada i sad, u tolikoj meri se promenio da je, po meni, taj istorijski trenutak u kome je Nikson živeo – neciničan, pa čak pomalo šarmantan”.

Možda je upravo taj susret bio presudan trenutak kada je počela ljubavna afera između američkih političara i zabavljača…

XS
SM
MD
LG