Linkovi

Dečji program pomaže u obrazovanju raseljene dece


U zemljama poput Libana i Jordana, pronaći učionice za stotine hiljada mališana školskog uzrasta, izbeglih iz Sirije, nije lako. Međunarodni komitet spasa i neprofitna organizacija dečijeg programa "Ulica Sezam", Radionica Sezam, konkurišu za dobijanje granta u vrednosti od 100 miliona dolara, za pomoć obrazovanju raseljene dece.

U izbegličkim kampovima, širom sveta, nedostaje mnogo toga ali ne i dečije radoznalosti, a vIše od pola raseljenih u svetu su deca kojoj je uskraćeno kvalitetno, osnovno obrazovanje.

U svetu ima 250 miliona dece čiji su razvojni potencijali ugroženi. Izbeglička kriza u svetu je veća nego ikada do sada. Među izbeglom decom ima 12 miliona mališana mlađih od 8 godina, kojima treba pomoć u sticanju osnovnog obrazovanja”, kaže direktora za obrazovanje Međunarodnog komiteta spasa, Sara Smit.

Kao odgovor na sve veći broj izbeglica iz Sirije, Međunarodni komitet spasa skraćeno IRC i Radionica Sezam su zajedno pokrenuli inicijativu, kako bi se deci izbegloj iz ratom zahvaćenih zemalja i progona obezbedilo kvalitetno obrazovanje. Sa još sedam organizacija oni se sada takmiče za dobijanje granta od Mekarturove fondacije “100 &Change”.

“Sama činjenica da su od 65 miliona raseljenih lica, polovina deca, jasno daje na znanje da nešto mora da se preduzme.”

Šerin Vestin, izvršna direktorka Radionice Sezam, kaže da je uspeh nihovog modela programa delimično odraz sposobnosti da rešavaju specifične potrebe dece, jer koriste likove sa kojima deca mogu da se poistovete, koji govore dečijim jezikom i razumeju njihove potrebe.

“Biti u tom okruženju, malog dlakavog mapetovca Elmoa, ili jordanskog mapetovca Tontona, videti ozarena dečija lica, gledati ih kako su aktivna, kako se smeju, igraju i uživaju, to je sve ono što vam daje nadu. Na zanimljiv način ćemo zainteresovati tu decu za učenje, ali će lekcije biti ozbiljnog obrazovnog sadržaja što im može promeniti život.”

Predstavnici IRC-a kažu da je njihov pristup obrazovanju u kombinaciji sa Radionicom Sezam veoma dobro partnerstvo. Obe organizacije tvrde da sadržaj njihovog programa i ono što nastoje da postignu nije namenjen samo deci već i roditeljima.

Srž svakog našeg programa, razvoja u ranom detinjstvu, biće fokusiran i na roditelje: podršku roditeljima, susretima sa njima. Mnogi od roditelja puno rade, ili imaju zdravstvene probleme, a vrlo često i pshihičke. Pomaganjem i pružanjem podrške roditeljima, pomažemo im da budu dobri roditelji što je ključno u razvoju dece”, smatra Sara Smit.

I bez obzira da li se nastava održava u učionicama ili putem pametnih telefona u šatorima, poruka IRC-a i programa "Ulica Sezam" je svoj deci i roditeljima ista: Angažovanje i prihvatanje će pomoći deci da rastu obrazovanije i prirodnije.

XS
SM
MD
LG