Linkovi

Zatvor, novac i komunalni rad - kazne u aferi "Elitni koledži"


Osuđena glumica Felisiti Hafman i njen suprug Vilijem Mejsi na prilikom izlaska iz bostonskog suda (Foto: REUTERS/Katherine Taylor)
Osuđena glumica Felisiti Hafman i njen suprug Vilijem Mejsi na prilikom izlaska iz bostonskog suda (Foto: REUTERS/Katherine Taylor)

Felisiti Hofman, poznatoj američkoj glumici, izrečena je kazna od četrnaest dana zatvora zbog učešća u skandalu koji je potresao Sjedinjene Države – upisivanju dece bogatih građana SAD na osnovu lažnih podataka. Hofman se pred federalnim sudom izvinila zato što je platila sumu od 15.000 dolara da bi bili ispravljeni rezultati prijemnog ispita koji je polagala njena ćerka Sofija.

Indira Talvani, okružni sudija, presudila je da Hafman, bivša zvezda popularne serije “Očajne domaćice” i glumica sa jednom nominacijom za Oskara, najprestižnije priznanja filmske industrije, treba da plati kaznu od 30.000 dolara i bavi se komunalnim radom u trajanju od 250 sati. Hafman je u maju priznala krivicu

“Prvo se izvinjavam vama”, rekla je Hafman sudiji odmah pošto joj je saopštena presuda. “Kao majka shvatam da ljubav i istina moraju ići ruku pod ruku. A ljubav nauštrb istine – nije istinska ljubav”, rekla je glumica. “Zaslužujem svaku kaznu koku mi izreknete”, navela je Hafman. Njen suprug, glumac Vilijem Mejsi, nije bio među optuženima za učešće u prevari.

Skandal je skrenuo pažnju na prednost bogatstva prilikom upisivanja na koledž – tako što su imućniji građani svoju decu upisivali na prestižne univerzitete čime su ispaštali drugi kandidati.

Hafman je među pedeset jednom osobom optuženom da su koristili mito i druge vrste prevare kako bi svojoj deci obezbedili prijem na ugledne američke univerzitete. Među njima su Jejl, Stenford, Džordžtaun, Južna Kalifornija, Teksas i Vejk forest.

Tužioci su tražili jednomesečnu zatvorsku kaznu za Felisiti Hafman pošto je okrivljena priznala da je platila 15.000 dolara kako bi bio ispravljeni rezultati prijemnog ispita njene ćerke Sofije.

Martin Marfi, zastupnik Felisiti Hafman, uzvratio je da su glumica – a pogotovo njena ćerka Sofija dovoljno propatili. Istovremeno, fakultet na koji je ćerka Sofija bila upisana otkazao joj je prijem.

Više od 30 roditelja optuženo je u istrazi tog skandala - uključujući glumicu Lori Loflin, koja je glumila u televizijskoj seriji „Puna kuća“, i njenog supruga dizajnera Masima Đianulija. Među njima je i mnoštvo korporativnih rukovodilaca, finansijera i pravnika . Za razliku od Hofman, Louflin i Đianuli, izjasnili su se da nisu krivi.

XS
SM
MD
LG