Linkovi

Elektronska baza nelegalnih objekta u Srbiji


Baza nelegalnih objekata
Baza nelegalnih objekata

Baza svih nelegalnih objekata na teritoriji Srbije od danas je dostupna na sajtu ministarstva za građevinu, saobraćaj i infrastrukturu, a prema poslednjim podacima ovih objekata ima više od dva miliona.

Pomoćnica ministarke građevine, saobraćaja i infrastrukture, Darinka Ðuran rekla je da je bitno za građane da znaju da će sve ono što je popisano sigurno biti predmet ozakonjenja, jer su građani počeli da gube veru u legalizaciju.

"Sada konačno znaju da je njihov objekat unet u bazu. Naredni korak je da kao ministarstvo unesemo i katastarske parcele za svaki pojedinačni objekat i da na neki način pružimo građanima sigurnost da će se njihovi objekti konačno ozakoniti i dobiti realnu tržišnu cenu," navela je Ðuran.

Ona je rekla da je od 16. janura kada je krenula akcija ozakonjenja, nakon što efekti Zakona o ozakonjenju nisu bili najbolji, ministarstvo za 50 dana uspelo da popiše 1,6 miliona nelegalno izgrađenih objekata.

"Tada smo rekli da je to prva faza, a to je da svim građanima omogućimo da se popišu njihovi nelegalni objekti. Druga faza je ova, da objavimo bazu gde će tačno da vide koliko ima porodičnih, stambenih, proizvodnih, komercijalnih i ekonomskih objekata u svakoj opštini i gradu i sada kreće naredna faza, donošenje rešenja građevinskih inspektora, što je uslov da jedan objekat uđe u proces ozakonjenja," navela je Ðuran.

Zamenica ministarke je rekla da je ova godina u znaku ozakonjenja i da su vršene određene projekcije koliko država treba da prihoduje samo od taksi koja se naplaćuje od ozakonjenja.

"Ministarstvo je uvelo minimalne cene od 5.000 dinara za ozakonjenje stambenog objekta, ali je jako značajno ako kazemo da će se u budžet sliti preko 26 milijardi dinara po osnovu uplaćenih taksi, što su minimalni iznosi. U ovom trenutku nema preciznih cifri, ali ono što znamo je da je do sada uplaćeno 1,2 milijarde dinara u budžet Srbije. Tu mislimo na jednice lokalnih samouprava koje smo podsetili više puta, ovaj proces neće stati i to je nešto na čemu insistiramo", istakla je Ðuran.

Ona je dodala da od naplaćenih taksi može da se ulaže u razvoj komunalne infrastrukture.

Prema urađenoj analizi, najviše nelegalnih objekata je stambenog karaktera kojih ima miliona, od ukupno dva miliona nelegalnih građevina.

"Stambenih, porodičnih objekata koje treba ozakoniti je najviše u Kragujevcu, Kraljevu, Šapcu, Čačku i Leskovcu. Upravo njima ćemo pružiti veliku pomoć, jer želimo da građanima koji žive u tim objektima omogućimo da se upišu u katastar," navela je Ðuran.

XS
SM
MD
LG