Linkovi

Električni avioni sve bliži stvarnosti


Eksperimentalna letelica Vajeks

Nastojanja na razvoju lakih i efikasnih baterija za električne automobile šire se i na letelice. Na jednom nedavno održanom sajmu u američkoj državi Viskonsin prikazano je nekoliko malih letelica na električni pogon koje bi uskoro mogle da polete nebom.

Džon Monet, osnivač firme Sonet erkraft, sa zadovoljstvom je prikazao svoj novi, eksperimentalni avion Vajeks. Izgleda kao avion i funkcioniše kao avion, ali je zvuk drugačiji. To je zbog toga što ima električni, a ne benzinski motor.

"Hteli smo da podstaknemo ideju o električnim avionima, a ovo je vrhunac toga. Ovo je potpuno autonoman električni avion, sa baterijom, elektronikom i motorom, spreman da poleti", kaže Monet.

Kompanija Soneks pokrenula je ovaj program 2006. radi promovisanja električnog pogona za avione. Avioinženjer Kreg Vilan pažljivo prati razvoj električnih letelica.

"Šta će nam električni pogon dati? Ne samo na zemlji već i u vazduhu? Granice nema. To je čist, obnovljiv i veoma efikasan sistem pogona", kaže Vilan.

Inženjer kompanije Sikorski, Džonatan Hartman, se slaže.

Helikopter Sikorski kojeg pokreću baterije
Helikopter Sikorski kojeg pokreću baterije

"Električni pogon ima mnogo prednosti nad benzinskim. Tiši je, vibracije su manje i daleko je jednostavniji, što smanjuje troškove", kaže Hartman.

Hartman je uključen u projekat kompanije Sikorski nazvan Fajerflaj, za izgradnju električnog helikoptera.

"Pogon obezbeđuju dve litijum-jonske baterije sa obe strane helikoptera, slične baterijama kakve imate u svom laptop kompjuteru", objašnjava Hartman.

Hartman kaže da je ovaj projekat podstakla nestabilnost cena goriva.

"Helikopteri igraju kritičnu ulogu u vojnom i komercijalnom sektoru, koja bi mogla da bude ugrožena nestašicama i poskupljenjima goriva".

Baterije su još uvek problematične. Velike su i teške. Ali i tu se uskoro očekuju promene. Hartman smatra da je Sikorski pred rešenjem i da će uskoro početi testovi sa ljudskom posadom.

"Ovo može da leti i leteće. Očekujemo to čim krajem godine završimo testove na zemlji".

Projekti Soneksa i Sikorskog su dva primera inovacija na polju električnih letelica. Eksperti ipak kažu da su električni putnički avioni još uvek daleka budućnost.

XS
SM
MD
LG