Linkovi

SAD: Predsednički kandidati i društveni mediji


Predsednički pretendent Ted Kruz
Predsednički pretendent Ted Kruz

Od Fejsbuka i Tvitera do Instagrama i Snepčeta – zahvaljujući raznovrsnom svetu društvenih medija, američkim predsedničkim kandidatima je sada lakše nego ikada da se povežu sa biračima na ličnom nivou.

U izbornom štabu Teda Kruza, rade na novom načinu da se povežu sa glasačima.

U kampanji 2016 – društveni mediji ruše tradicionalne barijere izmedju kandidata I birača. Aplikacija KruzKru (CruzCrew) nagradjuje pristalice poenima za tvitove, praćenje na Fejsbuku i slanje mejlova.

“Za nas je neverovatno uzbudljivo da njegovu poruku prenesemo slobodno i bez ulepšavanja direktno biračima.”, navodi Kris vilson, Direktor kampanje Teda Kruza za istraživanja i analitiku.

Dok aplikacija održava interesovanje pristalica, saradnici Teda Kruza za društvene medije pokušavaju da pridobiju glasove na Tviteru.

“Interesantno je pronaći i ubediti ljude koji se možda dvoume a zainteresovani su da glasaju za Kruza.”, ističe Džoš Peri, Direktor Kruzove kampanje za društvene medije.

Njihovi napori su se isplatili – Kruzova kampanja vodi medju republikanskim kandidatima po posećenosti vebsajta.

Društveni mediji su ključni deo strategije svih izbornih štabova, dok birači sve češće političke vesti čitaju na svojim telefonima i tu prate podatke o kampanji. Mladji birači posebno vrednuju ličniji kontakt sa političarima.

Kandidati razumeju značaj te vrste povezanosti i zato “jure” svoje pristalice na raznim platformama.

“Donald Tramp je savladao tvitovanje. Ben Karson je postao majstor Fejsbuka. Drugi, kao što su Hilari Klintoni i Berni Sanders pišu mejlove pristalicama.”, kaže Majkl Korfild sa Univerziteta Džordž Vašington

Sandersov pristalica Ben Spilberg ističe da se njegova kampanja fokusira na ljude i pitanja koja su obično izostavljena iz političkog procesa – što je savršeni spoj za otvorenu demokratiju interneta.

“Za razliku od tradicionalnih medija, svako može da se oglasi, mogu da napišu neki ubedljivi tvit, ili da se njihov stav čuje ako dodaju hešteg koji je u tom momentu popularan.”

Spilberg svakodnevno tvituje i piše blog da bi pomogao pokretanju razgovora o Sandersovim idejama.

“Njegovi tvitovi pokreću more aktivnosti. To onda prodire i u glavne tradicionalne medije a onda dolazi i do svesti gradjana.”

A to bi mogao da bude trajni efekat društvenih medija na ovim izborima – angažovanost jedne velike grupe birača.

“Kada se izbori završe, ljudi će i dalje tvitovati i pozivati na odgovornost kandidata koji bude izabran.”

XS
SM
MD
LG