Linkovi

Eland: Pakistan blagonaklon prema Talibanu


Eland: "Vreme je na strani Talibana"

U svetlu rastućeg uticaja Talibana u pograničnim oblastima Avganistana i Pakistana, u američkim medijima se ukazuje na potrebu ponovnog preispitivanja američke strategije prema tom regionu. Saradnik vašingtonskog Nezavisnog instituta, Ajven Eland, smatra da je - da bi se došlo do pobede u ratu u Avganistanu - neophodno eliminisanje talibanskih utočišta u Pakistanu.

Eland: “Vašington povremeno preispituje svoju poziciju i strategiju prema Avganistanu, ali je dosta teško učiniti bilo šta pošto Pakistan nije spreman da se oslobodi Talibana i njegovih utočišta u pograničnim oblastima, a to je preduslov za dobijanja rata. U stvari, Pakistan podržava Taliban, očekujući da će SAD tokom vremena svakako napustiti Avganistan. Vlasti u Islamabadu blagonaklono gledaju na Taliban kao prijateljski elemenat u Avganistanu jer ne žele preveliki uticaj Indije – svog glavnog rivala. Imate, dakle, čudnu situaciju da naš glavni regionalni saveznik podržava našeg ključnog neprijatelja uz, kako neki kažu, aktivnu podršku pakistanskih obaveštajnih službi. Tri ključna cilja ukoliko se želi pobeda u ovom ratu su: Prvo, eliminisanje talibanskih utočišta u Pakistanu; drugo, iskorenjivanje korupcije u vladi avganistanskog predsednika Hamida Karzaija i, treće, poboljšanje do sada neadekvatne obuke avganistanskih vojnih snaga.”

Glas Amerike: Kako bi po vašem mišljenju trebalo rešavati probleme u Karzaijevoj vladi i finansijske probleme Kabulske banke, ključne finansijske institucije u zemlji?

Eland: “Većina Avganistanaca smatra da je Karzaijeva vlada korumpirana, da je on ustvari marioneta Vašingtona i da su poslednji predsednički izbori bili praćeni brojnim nepravilnostima. Kombinacija tih faktora doprinela je padu njegove popularnosti i podrške u narodu. U takvoj situaciji, veoma je teško boriti se i biti uspešan protiv gerilskih pobunjeničkih snaga. To je slično svojevremenoj situaciji u vijetnamskom ratu gde su generali u Južnom Vijetnamu izgubili rat pošto su prethodno izgubili i podršku naroda.”

Glas Amerike: U svetlu delimičnog početka povlačenja američkih snaga iz Avganistana, kakva rešenja vidite za tu zemlju?

Eland: “Glavni problem je upravo pomenuto povlačenje američkih snaga i, mada je reč o manjem broju vojnika, značaj tog poteza je i simboličan i praktičan. S jedne strane, to je signal Talibanu da će se Amerikanci kad-tad povući i da gerilici moraju da istraju do pobede. To znači da je vreme na strani Talibana i u vojnom smislu jedina solucija je da se američke snage povuku i da Sjedinjene Države preduzimaju po potrebi selektivne antiterorističke akcije protiv Talibana i Al-Kaide. Time bi se održalo naše vojno prisustvo u toj zemlji, radi potrebne kontrole, ali i sprečilo dugoročno i neograničeno angažovanje.

XS
SM
MD
LG