Linkovi

Eland: Kineski rast dobar za sve


Eland: "Kineske globalne ekonomske veze su možda odlučujući faktor u sprečavanju sukoba."
Eland: "Kineske globalne ekonomske veze su možda odlučujući faktor u sprečavanju sukoba."

Saradnik vašingtonskog Nezavisnog instituta, Ajven Eland za Glas Amerike komentarište nedavni američko-kineski samit u Vašingtonu.

Eland: “Na samitu dve najmoćnije zemlje sveta, razmatrana su politička, ekonomska i bezbednosna pitanja. U političkom kontekstu, SAD su potegle pitanje ljudskih prava u Kini, što je podstaknuto kontroverzom oko dodeljivanja Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Šijaobou. Na ekonomskom planu, imate sporno pitanje tvrdnji SAD da Kina devalvira vrednost svoje valute da bi povećala izvoz, ukljućujući protekcionističke mere na svom tržištu, čime su američke kompanije nezadovljne. Što se tiče bezbednosnih pitanja, sporna je prodaja američkog oružja Tajvanu, što je izazvalo nezadovoljstvo Pekinga, kao i neke teritorijalne aspiracije Kine prema susednim zemljama, uključujući i tvrdnju SAD da je Kina na neki način olakšala napade Severne Koreje na Južnu Koreju kao rezultat svog nezainteresovanog stava, umesto da je izvršila pritisak na Severnu Koreju.“

Glas Amerike: Kako bi, po vašem mišljenju, Sjedinjene Države trebalo da reaguju na rastuću moć Kine, na ekonomskom i, potencijalno, na vojnom planu?

Eland: “Mislim da morate odvojiti ekonomski od vojnog aspekta. Kineski rekordni ekonomski rast je dobar za sve, pošto će on omogućiti porast trgovine i investicija, kako u Kini tako i van nje. Vojni odnosi su nešto sasvim drugo – tom pitanju se mora prići oprezno, jer se ponekad desi da rastuće sile uzrokuju ratove, kao što je to bio slučaj sa Nemačkom i Japanom u Drugom svetskom ratu. Medjutim, to ne mora da se desi ovog puta pošto bi trebalo omogućiti Kini da ima svoju sferu uticaja da bi se osećala bezbednom, u svetlu postojećih savezništva SAD sa Rusijom, Indijom, Japanom, zemljama jugoistočne Azije, kao i sa Južnom Korejom. Sa kineske tačke gledišta, Peking se oseća okruženim, mada su jake kineske globalne ekonomske veze glavni olakšavajući, pa možda i odlučujući faktor u sprečavanju konfrontacije.”

Glas Amerike: Kako bi Sjedinjene Države mogle da se postave prema nagloj ekonomskoj ekspanziji Kine u Evropi, Africi i Južnoj Americi?

Eland: “Ne verujem da je reč o ekonomskoj ekspanziji, već o normalnoj trgovini, mada se na to u Americi drugačije gleda. Uzmite recimo, naftu, kao verovatno najvažniji strateški artikal. Kina u raznim zemljama iznajmljuje naftna polja, kupuje naftne kompanije, traga za naftom da bi obezbedila uvoz strane nafte i na taj način stvorila odgovrajauće zalihe, što je, u stvari, korisno za sve, ukljućujući i samo tržište nafte pošto će se time smanjiti cene nafte. Dakle, širenje kineskih investicija i trgovine širom sveta treba shvatiti kao koristan trend za sve, a ne samo za tu zemlju.”

XS
SM
MD
LG