Linkovi

Milijarde dolara za obnovu Ekvadora


Ruševine u gradu Manta, u Ekvadoru
Ruševine u gradu Manta, u Ekvadoru

Obnova Ekvadora posle razornog zemljotresa, u kojem je poginulo 413 osoba, koštaće milijarde dolara, saopštio je predsednik te zemlje Rafael Korea.

Lider Ekvadora juče je obišao grad Portovijeho, koji je uz obližnja mesta Manta i Pedernales, među najteže pogođenim u zemljotresu jačine 7,8 stepeni Rihterove skale. Šteta je međutim pričinjena širom zemlje.

Vlada je najavila da će da uzme zajam od 600 miliona dolara od nekoliko multinacionalnih instutucija, među kojima je i Svetska banka, da bi finansirala spasilačke operacije. Ekonomija Ekvadora, koji je član OPEK-a, je u recesiji zbog pada cena nafte na globalnom tržištu.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) najavila je danas da će rasporediti dva tima u pogođeno područje – jedan će pomagati vladi u proceni štete i sanaciji, a drugi će sa timom Ujedinjenih nacija koordinisati međunarodne spasilačke aktivnosti. USAID je takođe najavio početnu pomoć od 100 hiljada dolara za osnovne zalihe.

U zemljotresu, najgoroj prirodnoj katastrofi u Ekvadoru poslednjih više od pola veka, povređeno je najmanje 2500 ljudi, dok su hiljade ostale bez krova nad glavom. Među žrtvama su i tri kubanska doktora, monahinja iz Severne Irske, dva Kanađanina, te jedan američki državljanin. UNICEF je saopštio i da je oštećeno 119 škola, što će pogoditi najmanje 150 hiljada dece.

XS
SM
MD
LG