Linkovi

"Ekstremni desničari i neofašisti - udarna pesnica režima"


Učesnici tribine "Gde živi ekstremizam" posmatraju predstavljanje rada "Kako se crta ekstremizam", u Ustanovi kulture Parobrod.
Učesnici tribine "Gde živi ekstremizam" posmatraju predstavljanje rada "Kako se crta ekstremizam", u Ustanovi kulture Parobrod.

Fašizam je pobeđen 1945, ali nije nestao iz nekih glava i sa ovih prostora, i u Srbiji postoji više od 20 neofašističkih i ekstremističkih udruženja koja šire mržnju i koja su samo vrh ledenog brega, rečeno je na tribini "Gde živi ekstremizam", koja je povodom Dana borbe protiv fašizma i antisemitizma održana u beogradskoj Ustanovi kulture "Parobrod", u organizaciji Antfašističke koalicije i Novog optimizma iz Pančeva.

Sociolog Đokica Jovanović iz Udruženog pokreta slobonih stanara iz Niša, rekao je da salonski levičari nisu sagovornicinjegovog Udruženja. "Treba da idemo stalno na ulicu i među ljude, da se sukobimo na teži način", rekao je on, naglasivši da ne želi da razgovara ni sa postojećim političkim partijama. Jovanović je rekao je da se fokus javnosti usmerava na Beograd i Novi Sad, ali da je situacija u unutrašnjosti zemlje još i teža i da se ekstremisti regrutuju još u školama.

Predsednik Saveza antifašista Vojvodine, Duško Radosavljević, izjavio je da se od početka 1990-ih godina u Srbiji u kontinuitetu "pljuje na antifašističku tradiciju", kao i da je obrazovni sistem napravljen "tako da mi više ne znamo šta je normalno". Tako nastaje to da je, nastavio je, "normalno" da neko na ulici dobije batine jer priča albanski ili mađarski.

"Imamo 28 godina dominaciju mržnje prema drugačijima", rekao je i ocenio da je i zabrana sindikaltnog organizovanja radnika u fabrikama takođe fašizam.

Radosavljević je rekao da su ekstremističke organizacije jurišni odredi i udarne pesnice režima, koje se zato osnivaju i finansiraju i dodao da je otpor fašizaciji društva neophodan.

Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, je ocenio da Srbijom vladaju ekstremni desničari i upozorio da su ekstremističke i neofašističke organizaciji u Srbiji brojne i da su vrlo prisutne na internetu, preko brojnih sajtova.

Cela ta aktivnost, upozorio je, košta i neko to plaća. Primetio je i da se sa mnogih od ekstremističkih sajtova sa samo dva ili tri klika stiže do sajtova Ministarstva odbrane Srbije, sličnih ruskih organizacija ili institucija Rusije.

Pre tribine, predstavljeno je istraživanje "Gde živi ekstremizam" i "Kako se crta ekstremizam" Nataše Ivaneže i Dejana Bagarića. U prvom su predstavljene neofašističke i desničarske organizacije koje deluju u Novom Sadu i ostatku Srbije i od kojih su neke sasvim legalno registrovane u APR-u, dok neke deluju ilegalno.

Bagarić je predstavio seriju fotografija fašističkih i ekstremističkih grafita iz Novog Sada i primetio da država, iako ima tela čiji je zadatak da suzbijaju ovaj vid širenja mržnje, zapravo ne rade ništa na tom polju.

XS
SM
MD
LG