Linkovi

Eksplozija u Rusiji povezana sa raketom na nuklearni pogon?


Napis na ulazu u vojni garnizom u blizini sela Nionoksa u oblasti Arkangelsk, Rusija, 7. oktobra 2018.
Napis na ulazu u vojni garnizom u blizini sela Nionoksa u oblasti Arkangelsk, Rusija, 7. oktobra 2018.

Eksperti za nuklearna pitanja iz SAD rekli su u petak da sumnjaju da se nesreća sa eksplozijom i oslobađanjem radijacije u severnoj Rusiji ove nedelje dogodila tokom testiranja krstareće rakete na nuklearni pogon koju je hvalio Vladimir Putin prošle godine.

Rusko ministarstvo odbrane, kako prenose državni mediji, saopštilo je da je dvoje ljudi poginulo, a šest ranjeno, u četvrtak u eksploziji onoga što su nazvali tečnim pogonskim gorivom za rakete.

Ruska državna nuklearna agencija Rosatom saopštila je rano u subotu da je petoro njenih uposlenika poginulo.

Portparolka Severodvinska, grada od 185.000 nedaleko od poligona za testiranje u regionu Arkhangelsk, citirana je u saopštenju na veb stranici lokalne zajednice kako tvrdi da je "kratkoročni" pik u pozadinskoj radijaciji snimljen u četvrtak u podne.

To saopštenje u petak više nije bilo na sajtu.

Ruska ambasada nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Tečna pogonska goriva ne zrače

Dvojica eksperata rekli su u odvojenim intervjuima za Rojters da eksplozija tečnog pogonskog goriva ne bi emitovala radijaciju.

Oni kažu da sumnjaju da su eksplozija i curenje radijacije rezultat nezgode tokom probe krstareće rakete na nuklearni pogon u postgrojenju nedaleko od sela Nionoksa.

"Tečno gorivo za motore raketa kada eksplodira ne emituje radijaciju, a znamo da Rusi rade na nekoj vrsti nuklearnog pogona za krstareće rakete", rekao je Ankit Panda, stariji saradnik u Federaciji američkih naučnika.

Rusija je raketu nazvala 9M730 Buresvestnik. NATO je registruje kao SSC-X-9 Skajfol.

Prioriteti Kremlja

Viši zvaničnik Trampove administracije, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekao je da ne bi mogao da potvrdi niti da negira da se dogodila nezgoda u vezi sa krstarećom raketom na nuklearni pogon. Ali, izrazio je duboki skepticizam po pitanju objašnjenja koje je ponudila Moskva.

"Nastavljamo da posmatramo događanja na ruskom dalekom severu, ali uveravaje iz Moskve da je 'sve normalno' - 'ne pije vodu' kod nas", rekao je zvaničnik.

"Ovo nas podseća na niz incidenata koji datiraju unazad do Černobila koji postavljaju pitanje da li Kremlj daje manji prioritet dobrobiti ruskog naroda od očuvanja svog stiska na vlasti, poziciji moći i kontroli preko slabih, korumpiranih tokova".

Zvaničnik je govoreći ovo mislio na eksploziju iz 1986. u nuklearnoj elektrani u Černobilu, u bivšoj Sovjetskoj Republici Ukrajini, zbog koje je u vazduh emitovao radioaktivno zagađenje oko devet dana. Moskva je odlagala otkrivanje onoga što se događalo, a za šta se ispostavilo da je bio najgori nuklearni incident u istoriji.

Putin se hvalio krstarećom raketom na nuklearni pogon u martu 2018. tokom govora u ruskom parlamentu, kada je pozdravio razvoj zastrašujućeg strategijskog oružja.

Raketa je, rekao je, uspešno testirana krajem 2017. i ima "neograničeni domet" i "nedodirljiva je za sve postojeće i moguće odbrambene raketne sisteme i protivvazdušne sisteme".

"Nije tamo slučajno"

Džefri Luis, direktor Istočnoazijskog programa za neširenje na Institutu za međunarodne studije u Midelberiju, kaže da veruje da se nesreća dogodila tokom testiranja krstareće rakete na nuklearni pogon, bazirano na fotografijama komercijalnih satelita i drugim podacima.

Upotrebom satelitskih fotografija, on i njegov tim zaključili su da su Rusi prošle godine izgleda razmontirali postrojenje za probna lansiranja raketa u Novaja Zemlja i premestili ga u bazu u blizini Nionoksa.

Fotografije pokazuju plavo sklonište, ispod kog su uskladištene rakete pre lansiranja u Nionoksu i šine preko kojih se konstrukcija premešta i čini se da se radi o istom postrojenju koje je premešteno iz Novaje Zemlje.

Luis i njegov tim takođe su proučili signalie Automatskog identifikacionog sistema (AIS) na brodovima u isto vreme kada se dogodila eksplozija. Oni su identifikovali Serebrjanka, nosač aviona na nuklearni pogon koji je praćen prošle godine kako napušta Novaj Zemlja.

"Ne treba vam taj brod za testiranje konvencionanih raketa", kaže Luis. "Treba vam kada podižete jedinicu nuklearnog pogona sa morskog dna".

On je primetio da su AIS signali pokazali da je Serbrjanka bila unutar "eksluzivne zone" uspostavljene uz obalu mesecima pre testa, kako bi se sprečio ulazak brodova bez dozvole u tu oblast.

"Ono što je važno je da je Serebrjanka bila unutar eksluzivne zone. Tamo je. Ona je unutar prostora u kom treba da bude. Nije tamo slučajno", rekao je. "Mislim da verovatno pokušavaju da pokupe jedinicu goriva sa dna okeana."

Luis kaže da ne zna koja vrsta opasne radijacije ruski sistem predstavlja, jer ne zna tehničke detalje, poput veličine nuklearnog reaktora.

Ali, podseća da su Sjedinjene Države pokušale da razviju raketni motor na nuklearno gorivo u 1950-im godinama, koji je emitovao radijaciju.

"Predstavljao je opasnost po zdravlje za sve ispod njega", rekao je.

XS
SM
MD
LG