Linkovi

Eksperti: Ne paničiti zbog potresa na berzama


Trgovci na beri u Njujorku

Protekla nedelja bila je teška na Volstritu. Nakon nestabilnog početka, indeks Dau Džons završio je nedelju sa 300 poena više u petak, pošto je dan ranije pao za više od 1.000 bodova - što je drugi najveći pad u istoriji njujorške berze. Najveći pad zabeležen je u ponedeljak kada se indeks najvrednijih akcija survao za više od 1.100 poena. Promene su bile tako nagle da su zbunile i najiskusnije investitore. Ali, da li je to označilo i kraj devetogodišnjeg ekspanzivnog tržišta? Da li je vreme za strepnju?

Nakon četvorostrukog povećanja vrednosti od 2009, prvi problematični znak na tržištu kapitala pojavio se prošle nedelje, nakon objavljivanja izveštaja o mesečnom porastu novih radnih mesta. Ne samo da je zapošljavanje beležilo pozitivan rast u januaru, nego je i porast zarade bio najbrži u poslednjih gotovo deset godina.

“Pomalo je ironično to što su dobre ekonomske vesti poljuljale tržišta, jer investitori sada znaju da će Federalne Rezerve smanjivati pretnodni stimulus”, kaže ekspert Masud Gosi.

Stimulativne mere, odnosno niske kamate, kao i kupovina obveznica u vrednosti čettri hiljade milijardi dolara, pomogli su oporavak ekonomije posle velike recesije (2008). Međutim, sa oporavkom globalne ekonomije i sa početkom inflacije u SAD, era lakog novca na Volstritu je možda gotova.

To je bio udarac na finansijska tržišta, i kao što smo videli - poremetio je finansijska tržišta”, istakao je Gosi.

Ali, dešava se više od prekida, glavni američki berzanski indeksi su sada prešli u ono što insajderi nazivaju "korekcijom" - što znači dogodio se pad vrednosti akcija od najmanje 10 odsto. Firma Bankrate.com kaže: “Primite ovo kao sigurnosni ventil koji štiti tržišta od pregrevanja.”

“Mislim da investitori ovo treba da vide kao regularno ponašanje tržišta i ništa više”, smatra analitičar Mark Hamrik.

Mark Hemrik, iz kompanije Bankrate.com. kaže da to uključuje i povratak nestabilnosti, odnosno normalne oscilacije na tržištu.

“Trgovci pozdravljaju nestabilnost, to je jedan od načina da zarade novac. Mislim da više uznemirava ono sa čime se suočavaju indivdualni investitori. "

Uprkos kratkoročnim gubicima, novo istraživanje Nacionalnog udruženja za poslovnu ekonomiju pokazuje da raspoloženje potrošača i poslovnih kompanija I dalje visoko.

"Oni su bili prilično optimistični. Prema anketama prodaja je porasla za kompanije u četvrtom kvartalu u odnosu na treći kvartal. Smanjen je broj kompanija koje su imale pad u prodaji, tako su izgledi za 2018. prilično pozitivni”, kaže Ken Simonson iz udruženja.

Dakle, dok je na berzi izgubijena sva dobit koja je ostvarena od početka godine, stručnjaci smatraju da osnove američke ekonomije ostaju zdrave. Njihov savet? Bez panike, devetogodišnji period dinamičnog tržišta još nije završen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG