Linkovi

Eksperti EU za granice procenjuju napredak CG


Glas Amerike na srpskom
Glas Amerike na srpskom

Ekspertska misija Evropske unije za spoljne granice, doputovala je u Crnu Goru kako bi procijenila napredak države na usklađivanju sa pravnom tekovinom Unije u dijelu integrisanog upravljanja granicom.

Iz Generalnog Sekretarijata crnogorske Vlade saopšteno je da će eksperti u Crnoj Gori boraviti do petka i da će razgovarati sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora granične policije.

Navedeno je da je cilj razgovora procjena napretka Crne Gore u usklađivanju sa pravnom tekovinom EU u dijelu integrisanog upravljanja granicom, a sve u kontekstu ispunjavanja privremenih mjerila u ovoj oblasti.

A provjera spremnosti Sektora granične policije, u organizaciji i pod vođstvom Uprave pomorske sigurnosti, odigrala se u ponedeljak u Baru. U velikoj vježbi nastupili su 19 plovila, tri vazduhoplova i preko 200 pripadnika različitih timova UPS, MUP-a, Mornarice VCG, Regionalnog centra za podvodno razminiranje. Pozitivne utiske prenijeli su rukovodioci svih timova.

Kako je navedeno, u vezi sa nedavnim migratornim kretanjim i mogućim bezbjednosnim izazovima, tokom misije biće organizovane i posjete graničnim prelazima sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom i Kosovom i razmotrena saradnja između Crne Gore i susjednih zemalja u pogledu nadzora i bezbjednosti na granici.

XS
SM
MD
LG